Tužilaštvo goni čoveka kojem je prevarant ukrao identitet 1

Većina radnika kojima je obećan posao u fabrici Kontinental automotiv (Continental Automotive) u Češkoj, a ispostavilo se da su samo platili „šetnju“ do grada Frendštata i nazad u Srbiju, podnela je krivičnu prijavu za prevaru protiv organizatora tog putovanja.

Mediji su izveštavali da im je, kako su kasnije saznali, makedonski državljanin Vladimir Georgijevski, koji se njima predstavljao kao Aleksandar Simić, a vozačima autobusa kao Aleksandar Cvetković, uzeo novac za prevoz, ali od posla u češkoj fabrici nije bilo ni traga. Georgijevski je još dok su bili u Srbiji izašao iz autobusa, iznajmljenog dabldekera i oni su sami sa vozačima nastavili put da bi se ispostavilo kako o njihovom radnom angažovanju u Kontinentalu nemaju pojma. Uspeli su da se vrate kućama istim prevozom, a potom su, svako u svojoj sredini, podneli krivične prijave.

Priča se tu ne završava i uvlači se još jedna žrtva prevare – pravi Aleksandar Simić, prevoznik iz Beograda kome je početkom januara stigao poziv da se javi Osnovnom javnom tužilaštvu u Kuršumliji. On je prema istrazi koju je sprovela prokupačka policija, jedan od osumnjičenih za krivično delo prevare, po članu 208. Krivičnog zakona.

– Nemam nikakve veze sa ovim slučajem, nikada nisam radio kao posrednik za nalaženje posla u inostranstvu. Moja firma Vitosprint je osnovana pre 15 godina, bavim se samo prevozom putnika i samo za linijski i vanlinijski prevoz imam licencu. Radim sa kombijima, malim i većim autobusima, ali dabldeker, koji se pominje u ovom slučaju, nemam – kaže za Danasa pravi Aleksandar Simić.

On dodaje da uopšte nije znao o čemu se radi kada je otišao u Tužilaštvo, a da je „sreća“ to što je bio van zemlje u vreme kada se navodni Simić pojavio pred putnicima i deo puta vozio sa njima. Tvrdi da je organizator te prevare verovatno zloupotrebio njegove i podatke firme koji su dostupni na APR-u, ali da mu je ta krađa identiteta već nanela ozbiljnu štetu.

– Na fejsbuk stranici firme, gde oglašavamo linije i prevozničke ture, pojave se povremeno komentatori koji pretpostavljaju da sam ja onaj koji je prevario ljude. Onda se ispod toga oglase neki putnici koji su se s nama već vozili da to demantuju, ali šteta je već očigledna. Mene interesuje kako je tužilaštvo došlo do toga da mene osumnjiči, kako su me povezali sa ovom prevarom, sigurno nisam jedini čovek sa tim imenom i prezimenom – kaže Simić.

U OJT Kuršumlija Danasu je rečeno da o samom predmetu ne mogu da govore jer svi osumnjičeni još nisu saslušani, odnosno da je osim Simića potrebno da dobiju i izjavu od Ratka Majkića iz Sokolišta u BiH.

– Protiv obojice je prokupačka policija podnela krivične prijave za prevaru i u toku je postupak sprovođenja dokaznih radnji – kaže za Danas Biljana Milosavljević, zamenica javnog tužioca u Kuršumliji, i dodaje da postoje indicije da se i u drugim gradovima vode slične istrage pa je zatraženo da se ti predmeti objedine. Ona je rekla i da je iz medija čula kako putnici za prevaru čija su žrtva sumnjiče makedonskog državljanina, ali je ponovila da ne može to da komentariše dok se o navodima policije ne izjasni i drugi osumnjičeni.

Ima i za carinu

Izjava koju su putnici potpisali pre polaska autobusa bila je saglasnost saglasnost za posao „manipulativni operator u Fabrici Kontinental automotiv s.r.o Češka“, a pristali su i na uslove rada prema kojima im je satnica iznosila 4,2 evra, topli obrok 3,2 a rad subotom dodavao je na to polovinu iznosa satnice. Smeštaj je trebalo da bude besplatan, akontacija od 50 evra je predviđena na svakih deset dana, a tu je bila i izjava da svojevoljno plaćaju 50 evra za put od Beograda do Frendštata u Češkoj. Organizator, dok još nije napustio autobus, uzeo je od putnika još po 100 do 200 dinara, ukupno oko desetak hiljada, „za carinike, da im ne otvaraju kofere na granici“. Nije precizirao za koju granicu je taj novac namenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari