Privatni preduzetnici u Srbiji otvorili su 26.000 novih radnih od marta do septembra 2006. godine, dok je broj zaposlenih u preduzećima smanjen za oko 49.000, objavio je časopis Kvartalni monitor. Broj preduzetnika u Srbiji povećan je za oko 17.000 u navedenom periodu, što je rekordni porast u poslednje tri godine, navodi se u časopisu.

Privatni preduzetnici u Srbiji otvorili su 26.000 novih radnih od marta do septembra 2006. godine, dok je broj zaposlenih u preduzećima smanjen za oko 49.000, objavio je časopis Kvartalni monitor. Broj preduzetnika u Srbiji povećan je za oko 17.000 u navedenom periodu, što je rekordni porast u poslednje tri godine, navodi se u časopisu. Uzrok tog skoka je, kako ocenjuju stručnjaci, obaveza svih preduzetnika da se do 13. juna 2006. prijave Nacionalnom registru i sve veća ponuda mikrokredita za finansiranje malih početničkih biznisa u Srbiji.
Istovremeno je nastavljeno opadanje zaposlenosti u preduzećima, u čemu prednjači prerađivačka industrija sa 23.000 zaposlenih manje, a prati je trgovina u kojoj je broj radnika smanjen za 11.000. Ukupan broj zaposlenih u Srbiji od marta do septembra prošle godine opao je za 6.000, što je, prema tvrdnji autora Kvartalnog monitora, manje nego prethodnih godina. Od septembra do novembra 2006. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj radnika u Srbiji smanjen je za još 5.000, zbog otpuštanja u preduzećima, navodi list.
Beograd – Prema analizi Svetskog ekonomskog foruma, Srbija i Crna Gora se nalaze na 61. mestu po atraktivnosti ulaganja u sektor putovanja i turizma, saopštila je Turistička organizacija Srbije. Kako se navodi u saopštenju, prema analizi koja je objavljena početkom marta, Srbija i Crna Gora su u kategoriji pravni okvir zauzele 79. mesto, u kategoriji poslovna sredina i infrastruktura 80. mesto, a u kategoriji ljudski, kulturni i prirodni resursi 13. mesto. Istraživanje je rađeno na 124 zemlje sa ciljem da izmeri faktore koji zemlju čine atraktivnom za ulaganja u sektor putovanja i turizma i objasni zašto se neke zemlje uspešno razvijaju, dok neke zaostaju i ne pokazuju značajne rezultate. Prema Svetskoj turističkoj organizaciji, putovanja i turizam su jedne od glavnih industrija u svetu i to je sektor sa najbržim ekonomskim rastom, koji doprinosi povećanju deviznog priliva i otvaranja novih radnih mesta.
Beograd – Grčke firme su u Srbiju od 1996. do 2006. godine uložile dve milijarde evra, objavilo je juče Helensko poslovno udruženje. Grčke kompanije su uložile značajna sredstva u različite oblasti i prisutne su u brojnim sektorima, od bankarstva i telekomunikacija do prehrambene industrije, industrije šećera, cementa i turizma, rekao je predsednik tog udruženja Stefanos Vafidis. Vafidis, koji je generalni direktor „Koka kola HBC Srbija“, ocenio je da su osim ulaganja poboljšanii trgovinski odnosi izmedu dve zemlje, napominjući da je ukupan trgovinski promet između Grčke i Srbije u 2006. godini dostigao oko 300 miliona evra. Helensko poslovno udruženje, kako je istakao, posebno je ponosno na činjenicu da grčke kompanije -u Srbiji trenutno zapošljavaju više od 25.000 ljudi. Na skupu povodom tri godine rada tog udruženja, Vafidis je rekao da grčke kompanije „veruju u perspektivu i budući razvoj Srbije“ i da su spremne da podele iskustvo pridruživanja Evropskoj uniji, kako bi pomogli i u jednostavnoj i lakoj tranziciji na putu ka evropskim integracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari