U julu izdato 2.278 građevinskih dozvola 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

U julu ove godine izdato je 2.278 građevinskih dozvola, za 13,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u julu, 84 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 16 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 76,2 odsto dozvola izdato je za stambene, a 23,8 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (72 odsto).

U isto vreme, navodi RZS, u Srbiji je tokom jula prijavljena izgradnja 2.521 stana, s prosečnom površinom od 73,9 kvadratna metra.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 11,6 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, a ostatak u zgradama sa tri i više stanova, a prosečna površina tih stanova biće 61,7 kvadratni metar.

Posmatrano prema oblastima, više od 36 odsto svih predviđenih radova u novogradnji biće u Beogradu i okolini, zatim sledi Srem (15,4 odsto), Južnobačka oblast (5,4 odsto), Zlatibor (4,9 odsto) i Nišavska oblast (4,8 odsto), u svim ostalim delovima Srbije znatno je manje prijavljenih građevinskih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari