U Kostolcu pogon za jeftinu i opasnu reciklažu guma 1Foto: Pixabay/manfredrichter

Nevladina organizacija Građanski preokret upozorila je danas da najava izgradnje pogona za pirolizu guma u Kostolcu pokazuje da se Srbija svrstala u red pogodnih destinacija za jeftinu reciklažu automobilskih guma, opasnu po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Iako zagovornici pirolize tvrde da taj proces može biti relativno čist način uništavanja guma i pretvaranja u korisno gorivo, Građanski preokret upozorava da je kontrola štetnih emisija pri spaljivanju guma, napravljenih od širokog spektra hemikalija, veoma skupa i komplikovana da bi bila profitabilna.

Najsavremenija postrojenja, prema proceni Građanskog preokreta, koštaju desetine miliona dolara, dok se „sumnjiva kineska oprema“ za pirolizu može nabaviti posredstvom internet dobavljača za 30.000 dolara.

„Odnos prema investicijama, koje niko drugi u Evropi ne želi na svom tlu, pokazuje da je aktuelna vlast Srbiji namenila da bude zemlja u kojoj će se prljavom tehnologijom proizvoditi 13 miliona automobilskih guma u Zrenjaninu, a nakon što budu upotrebljene u razvijenim državama, biće vraćane i spaljivane u pogonima poput najavljenog u Kostolcu“, naglašeno je u saopštenju.

Građanski preokret poručio je da podržava pokret Jasno i glasno iz Požarevca i inicijativu Zajedno protiv spalionice guma u Kostolcu, koji su prvi ukazali na ovaj veliki problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari