U Nišu u prvom tromesečju 18.000 turista, poseta nešto manja od prošlogodišnje 1Niš ilustracija Foto: FoNet/ Konstatin Kamenov

U prvom tromesečju 2019. godine grad Niš posetilo je više od 18.000 turista što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 1,7 odsto, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Od januara do marta u Nišu je bilo 8.653 domaćih turista i 9.368 stranih, i to je u odnosu na 2018. godinu smanjenje broja domaćih turista za 2,9 odsto, a stranih za 0,5 odsto.

Zvanična statistika pokazuje da je uprkos smanjenju broja turista, u Nišu u prvom tromesečju povećan broj noćenja i to za 1,6 odsto.

Ukupan broj noćenja iznosio je 33.918, a s tim što su domaći turisti imali 16.580 noćenja, a strani 17.338.

Broj noćenja domaćih gostiju smanjen je za 17,8 odsto, a broj noćenja stranih gostiju povećan je za 10,5 odsto.

Jedna od najstarijih banja u Srbiji, Niška Banja imala je u prvom tromesečju ove godine svega 279 gostiju, dok su dve najposećenije banje u našoj zemlji bile Vrnjačka Banja sa 29.347 gostiju i Sokobanja sa 12.496 gostiju.

Broj turista u Niškoj Banji smanjen je u odnosu na prošlu godinu za 28,5 odsto.

U Narodnom muzeju u Nišu kazali su agenciji Beta da je tokom minulih uskršnjih i prvomajskih praznika najposećeniji objekat te ustanove bila Ćele – kula.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja Nenada Spasića, Ćele – kulu je za praznike posetilo oko 1.200 turista.

Na primedbe da su objekti kojim upravlja Narodni muzej (Ćele-kula, Arheloška sala, Logor „12. februar“ i Sinagoga) za praznike bili otvoreni samo od 10 do 15 časova, tako da su mnogi turisti uzalud obilazili istorijske znamenitosti grada, Spasić je rekao da muzej ima problem sa manjkom radnika i da je to maksimalno vreme koje je ta ustanova mogla da radi s obzirom na broj ljudi kojim raspolaže.

On je kazao da zbog Uredbe Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih, muzej ne može da zapošljava nove radnike tako da mu nedostaju vodiči, konzervatori, prodavci i higijeničari, a broj zaposlenih u muzeju smanjen je za 15 u odnosu na period od pre pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari