U Obrenovcu i Surčinu završena rekonstrukcija sistema za odbranu od poplava 1Foto: Beoinfo

Rekonstrukcija sistema za odbranu od poplava u Obrenovcu i Surčinu danas je zvanično završena, a vrednost radova koje su finansirali Evropska unija i Austrijska razvojna agencija je oko 3,3 miliona evra. 

Rekonstrukcija sistema odbrane od poplava obuhvatila je čišćenje 66 kilometara kanalske mreže u Obrenovcu i Surčinu, kao uređenje kanala Kupinac koji prolazi kroz Obrenovac i dugačak je oko 1,2 kilometra.

U Obrenovcu je istovremeno podignut kapacitet crpnih stanica koje prebacuju višak vode iz Kupinca u reku Kolubaru.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici koji je prisustvovao završetku realizacije tog projekta u Obrenovcu rekao je da će stanovnici te gradske opštine sada moći da se osećaju bezbedno.

„Obrenovac sada ima vrhunsku opremu i odličan sistem koji pomaže da se što brže reaguje i da se spasu ljudi“, rekao je Fabrici.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su radovi koji su u Obrenovcu obavljeni u okviru tog projekta doprineli da ljudi ostanu da žive u Obrenovcu i posle poplava.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković zahvalio je EU na podršci i rekao da je EU najveći donator Obrenovca.

„To građani Obrenovca dobro znaju jer svako od njih je u svojoj kući imao jednu vrstu pomoći od EU“, rekao je Čučković.

Dodao je da zahvaljuje i austrijskoj državi na značajnoj donaciji i uređenju kanala.

Direktor javnog preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović rekao je da se u kontrolnom centru u tom preduzeću upravlja daljinski pumpama priključenin na sistem SCADA i one se uključuju čim voda dostigne određeni nivo.

Puzović je rekao da da se radovi na zaštiti od poplava nastavljaju u zapadnoj Srbiji na 25 lokacija i na 12 na jugu zemlje.

Rekonstrukcija na sistemu odbrane od poplava u Obrenovcu i Surčinu trajala je dve godine.

Radovi koji su izvedeni u okviru projekta „Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava“ obuhvatili su rekonstrukciju infrastrukture za odbranu od poplava u mestima koja su bila najviše pogođena poplavama 2014. godine, Valjevu, Svilajncu, Paraćinu, Obrenocu i Surčinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari