U Vranju skuplja domaća paprika i karfiol, od uvoznog limuna i banana 1Ilustracija Foto: bgpijace.co.rs (arhiva)

Šokantno ali u Vranju kilogram sveže paprike košta od 130 do 150 dinara za kilogram, dok se sveži karfiol prodaje za 200 dinara.

Istovremeno kilogram banana košta 99 dinara, a limuna sto do 105.

Prodavci povrća u Vranju nemaju objašnjenje zašto je cena povrća koje se koristi za zimnicu, a do sada je bilo nuđeno po pristupačnim cenama, ove godine poskupelo za preko četrdeset procenata.

– Niko ne zna, kako su banane iz Južne Afrike, skuplje od karfiola koji raste u selima u okolini Vranja i za koji treba platiti neverovatnih dvesta dinara, što je dva kilograma banana, ili tek kilogram paprike, sve lošijeg kvaliteta – kažu za Danas, prodavci na vranjskoj Zelenoj pijaci kod autobuske stanice.

Na pijacama i u prodavnicama sveže hrane u Vranju, ali i susednim opštinama Pčinjskog okruga oseća se slabija ponuda sezonskog povrća za zimnicu, uz cene koje su znatno više od prošlogodišnjih.

Od proizvođača, novinaru Danasa, je potvrđeno da se radi „o lošoj sezoni“, „manjoj ponudi“, ali i „ izvozničkim poslovima moćnih kompanija“, kao i o „ zaraznoj bolesti koja je i u plastanicima uticala na lošiji kvalitet povrća“.

Istovremeno sveža paprika „ajvaruša“, kao i ostali program povrća za zimnicu, i dalje se može po znatno pristupačnijim cenama nabaviti u Kumanovu u Makedoniji, koje je od Vranja udaljeno četrdesetak kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari