Šta mogu da očekuju građani Šapca u 2020. godini 1Foto: sabac.rs

Po mnogo čemu prethodna, 2019. godina, bila je obeležena u Šapcu privrednim uspesima, velikim infrastrukturnim radovima i promenjenim licem grada.

I u Novoj 2020. godini očekuje se dolazak novih firmi, jer se Šabac pokazao kao dobro mesto za ulaganje, po „Fajnenšal tajmsu“ među prvih deset top destinacija, a nastaviće se sa intenzivnim ulaganjem u infrastrukturu, sa više od deset miliona evra.

Uprkos tome što država svake godine uskrati Šapcu četiri miliona evra pripadajućih sredstava od poreza, a to se popelo na čak 30 miliona evra duga, novca ima pre svega zbog domaćinskog ponašanja gradske uprave.

Ona je pre deset godina uvela međunarodni sistem kvaliteta i to kontroliše nemačka agencija TUF.

Takođe, Šabac ima najmanji broj zaposlenih u javnom sektoru, oko 1.300 službenika, a to republička vlast još smanjuje dekretima.

Novina za Šabac i Srbiju je novi koncept gradskog saobraćaja.

Zbog nerazumljive opstrukcije republičkih organa i primedbe saobraćajnog preduzeća iz Obrenovca taj koncept nije još zaživeo, ali u svakom slučaju umnogome će olakšati život građana.

Predviđeno je da na svakih 20 minuta polaze autobusi za destinacije iz gradskih i prigradskih sredina. Građani će putem aplikacije na mobilnim telefonima biti u prilici da se tačno obaveste o plascima kao i o maršrutama autobuskih linija.

Očekuje se znatno smanjenje upotrebe automobila, što donosi uštedu ali i smanjuje aerozagađenja.

Velika novina je i direktno odlučivanje građana o povraćaju poreza na imovinu. Ove godine tu priliku su imali svi punoletni građani, više od sto hiljada, kako na gradskom tako i na seoskom području.

Iz gradske uprave nagoveštavaju da će se način glasanja pojednostaviti, i da će građani to obavljati i putem aplikacija na mobilnim i PC uređajima. Ujedno, to bi bio veliki iskorak u demokratskim procesima.

Da podsetimo, lane je ovde otvoreno čak 77 novih firmi sa više od 2.000 novih radnih mesta.

Ukupno je zaposleno više od 40.000 lica, što je rekordno, čak i u poređenju sa vremenom kada je „Zorka“ imala deset hiljada radnika i kada su radila brojna preduzeća. Povećana je i prosečna zarada i sada iznosi oko 48.000 dinara.

Na osnovu toga povećan je i budžet grada na 4,1 milijardu dinara, što je gotovo dupliran iznos za prethodnih pet godina.

Bila je to godina velikih ulaganja, više od deset miliona evra, a, na primer, asfaltirano je više od 30 ulica u gradu, dok je na selu asfaltirano oko 40 kilometara puteva.

Grad je dobio novi funkcionalni trg, Vinaverov trg, rekonstruisana je Sokolana, započeta rekonstrukcija Doma vojske, a započet je i veliki projekat „Savaparka“ sa 300 hektara zelenog pojasa.

Ipak, za sve razvojne planove postoji upitanost hoće li se ostvariti i da li će se održati prodemokratska lokalna vlast. Kao jedini slobodni grad u Srbiji ovde je na vlasti široka koalicija.

Najviše odbornika ima stranka Zajedno za Srbiju, na čijem čelu je Nebojša Zelenović.

On je decidno izjavio, i u ime koalicije Savez za Srbiju, da je besmisleno da se izlazi na izbore pod ovakvim uslovima, bez slobodnih medija, sa pretnjama i ucenama koje sprovodi SNS. U toj koaliciji na lokalnom nivou su još DS i Narodna stranka.

Drugi deo lokalne vlasti, okupljen oko stranke Zapadna Srbija, gde je na čelu Nemanja Pajić, predsednik Gradske skupštine, izlazi na lokalne izbore. S obzirom da u lokalnoj vlasti učestvuje još i JS, Zeleni Srbije, Levica Srbije, Nova stranka, udruženje građana „Selo-grad“, kockice oko izbora se još nisu složile.

Za SNS nezvanično 34 odsto

Šabački naprednjaci sve čine ne bili li srušili ovaj bastion demokratske vlasti. Znatno su pojačali aktivnosti, učestvuju na svim izborima za savete mesnih zajednica, iako su to građanski a ne stranački izbori, više od stotinu dana su protestovali u centru grada, a odnedavno su pokrenuli i besplatni list „Tragač“, bolje rečeno pamflet, sa dobro opremljenom i plaćenom redakcijom, a uz to su zakupili termin na TV As, iako po zakonu to nije dozvoljeno van izborne kampanje. Po nezvaničnim informacijama nedavno je ovde boravio Branko Malović, koordinator zadužen za ovaj deo Srbije, i da je bio nezadovoljan aktivnostima šabačkih naprednjaka. Takođe, nezvanično se govori da SNS, odnosno Aleksandar Vučić, ima podršku 34 odsto birača u Šapcu, što je za naprednjake, ako je to tačno, prilično loše.

Štrajk u OŠ „Jevrem Obrenović“?

Jedan od poslednjih nasrtaja na lokalnu vlast bila je odluka ministra prosvete Šarčevića da smeni direktoricu OŠ „Jevrem Obrenović“ Jelenu Jevrić, učiteljicom iz druge škole i odbornicom SNS Svetlanom Stanković. U petak, poslednjeg radnog dana u prethodnoj godini, roditelji i učenici su podržali bivšu direktorku, tako da nije bilo nastave. A radi se o hiljadu učenika, i kako je najavljeno prvo ide štrajk upozorenja, a posle generalni štrajk nastavnika. O velikom interesovanju javnosti o tom problemu govori i to da je tekst o ovom slučaju u Podrinskim imao čak 50.000 pregleda. To je već vrlo ozbiljni ispit za šabačke naprednjake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari