Ukoliko se nastavi sa ovakvom ekonomskom politikom, udaramo direktno u zid. Na to nam neprestano ukazuje i Međunarodni monetarni fond. Deficit tekućih plaćanja je najveći u Evropi sa stopom od 13 odsto. Uvoz je od početka godine porastao za 60 odsto. Više od 47 odsto mladih je nezaposleno.

Ukoliko se nastavi sa ovakvom ekonomskom politikom, udaramo direktno u zid. Na to nam neprestano ukazuje i Međunarodni monetarni fond. Deficit tekućih plaćanja je najveći u Evropi sa stopom od 13 odsto. Uvoz je od početka godine porastao za 60 odsto. Više od 47 odsto mladih je nezaposleno. Svake godine gubimo od 25 do 30 hiljada stanovnika zbog niskog nataliteta, i to u situaciji u kojoj 75 odsto studenata želi da ode u inostranstvo da živi – izjavio je juče Božidar Đelić, pred studentima Ekonomskog fakulteta promovišući knjigu „Kada će nam biti bolje“.
On je ukazao na opasnost političkog populizma u Srbiji, osvrćući se na „brutalno predizborno trošenje novca“. U prilog toj konstataciji, Đelić je naveo porast mase plata za 32 odsto, dok je inflacija bila oko šest odsto, kao i na deficit koji je samo u poslednjem kvartalu dostigao 400 miliona evra, dok je za celu godinu iznosio 700 miliona. „Sigurno je da će budžet morati da se dokapitalizuje“, tvrdi Đelić.
– Vlada se hvali da gradi žičare. Koliko je to besmisleno i populistički govori činjenica da se više nigde ne grade žičare iznad određene visine jer se zna da zbog globalnog zagrevanja neće biti snega. Na Kopaoniku za par godina neće biti snega ali mi zato imamo nove žičare. U kakvom smo stanju govore i podaci o izvozu. Jedan ilustrativan primer je naš izvoz u Japan. On iznosi 0,06 miliona dolara. Raspitao sam se šta smo mi to izvezli u tu zemlju i ispostavilo da je naš čovek izvezao određenu količinu vina. Izvoz u Kinu iznosi šest miliona dolara, a recimo u Indiju nula – kaže Đelić.
On se osvrnuo i na nerasvetljene slučajeve ubistava u proteklih nekoliko godina rečima – da li je državni udar mogla da organizuje mala grupa maloumnika?
U Đelićevoj knjizi u 65 poglavlja predstavljena su 379 konkretna rešenja za prepoznate probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari