Udruženje banaka Srbije: Kasni otplata 120.000 kredita 1Foto: Pixabay/Stevepb

Oko 120.000 korisnika kredita u Srbiji kasni sa otplatom, navodi se u Kreditnom izveštaju Udruženja banaka Srbije za mart ove godine.

Njihovo učešće u ukupnim kreditima iznosi 4,1 odsto i smanjeno je u odnosu na kraj prošle godine, kada je iznosilo 4,5 procenta.

Učešće docnje u ukupnim kreditima stanovništva na kraju marta iznosilo je tri odsto, što je na istom nivou kao i na kraju prošle godine. Kod lizing ugovora učešće docnje je 6,7 odsto, kod tekućih računa je 10 odsto, a kod kreditnih kartica 10,9 procenata, navodi se u Kreditnom izveštaju.

U kašnjenju sa isplatom duga je oko 257.000 korisnika tekućih računa, što je povećanje za oko 13 odsto u odnosu na mart prošle godine, kao i više od 54.000 kreditnih kartica, što je smanjenje za oko 10 procenata u odnosu na mart 2019. Ukupan dug po osnovu kredita na kraju marta povećan je za 1,7 odsto u odnosu na februar ove godine.

Od toga, dug stanovništva je uvećan za 0,8 odsto, a dug pravnih lica za 2,4 odsto. Kod kredita stanovništva i dalje dominiraju gotovinski i stambeni krediti koji obuhvataju 39,8 odsto ukupnih kredita, navodi se u Kreditnom izveštaju za mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari