Udruženje banaka Srbije: Odluka Suda unosi pravnu nesigurnost 1Foto: FreeImages/ Michael Feas

Udruženje banaka Srbije saopštilo je da odluka Vrhovnog kasacionog sudau vezi zaduženja u švajcarskim francima unosi pravnu nesigurnost.

“Uz razumevanje za onaj deo građana koji se nalaze u teškoćama i već izraženu spremnost da se dođe do rešenja problema zaduženih u švajcarskim francima, Udruženje banaka Srbije ističe da izneto Pravno shvatanje o punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverziji Vrhovnog kasacionog suda unosi pravnu nesigurnost”, navodi se u saopštenju.

Kako se precizira Udruženje banaka Srbije smatra da zakoni moraju imati jasno značenje kako bi se predvidele pravne posledice koje mogu nastupiti za one koji postupaju ili ne postupaju po propisima.

“Ako toga nema, nema ni pravne sigurnosti. Stoga Udruženje banaka Srbije očekuje da se jasno precizira na kojim se zakonskim propisima zasnivaju svi izneti stavovi u Pravnom shvatanju Vrhovnog kasacionog suda u cilju očuvanja pravne sigurnosti. Naše članice su u Srbiji investirale preko 5,7 milijardi evra u kapital, zapošljavaju 23 hiljade ljudi i kreditiraju privredu i građane sa oko 20 milijardi evra, te kao značajan činilac finansijskog sistema smatraju da se ovom pitanju mora posvetiti posebna pažnja”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari