Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine objavilo „crnu listu trgovaca na Instagramu” 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) objavilo je danas spisak od 97 trgovaca „za koje postoji pretpostavka da ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini”, a koji trguju putem profila na društvenoj mreži Instagram, među kojima ima najviše onih koji prodaju obuću, odeću, suplemente i dodatake ishrani, kao i parfeme.

U saopštenju povodom objavljivanja „crne liste trgovaca na Instagramu”, UZPV ističe da je osnovni kriterijum da se neki trgovac nađe na listi nepostojanje podataka o poslovnom imenu, adresi sedišta, poreskom (PIB) i matičnom (MB) broju na tim profilima, „a uzimajući u obzir činjenicu da se putem istih uredno primaju porudžbine potrošača i očigledno obavlja prodaja robe”.

Predsednik UZPV i Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović istakao je da svakodnevno raste broj potrošača koji se javljaju tim organizacijama povodom kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca.

„Nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak”, rekao je Papović.

Naglasio je i da danas objavljena lista nije konačna, ne predstavlja reprezentativni uzorak po pitanju broja trgovaca „na crno”, niti predstavlja listu trgovaca na koje potrošači najčešće izjavljuju prigovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari