cene potrošačka korpaFoto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Odluku o obrazovanju Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača kao i program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća za zainteresovane građane.

Nacionalni saveta za zaštitu potrošača će, kao stručno savetodavno telo, raditi na unapređenju sistema zaštite potrošača, a funkcija ovog tela je predlaganje mera i aktivnosti unapređivanja zaštite potrošača, učestvovanje u izradi Strategije, izveštavanje Vlade o stanju u ovoj oblasti i sprovođenju Akcionor plana.

Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2023. godinu, sa ciljem da se smanje migratorna kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima,kao i da se motiviše seosko stanovništvo da ostane na selu i podstaknu mladi da se vrate na selo rešavanjem stambenog pitanja.

Očekivani efekat ovog programa je naseljavanje oko 300 seoskih kuća sa okućnicom u ruralnim područjima, a za ove namene obezbeđeno je 500 miliona dinara.

Vlada je izmenila Odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta derivatima nafte. Produženje privremene zabrane izvoza tog naftnog derivarta važi do 31. marta 2023. godine.

Na današnjoj sednici usvojena je Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte koja se odnosi na Evro dizel i Evro Premium BMB 95 i važiće do 3. marta 2023. godine. Takođe, Odlukom o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte privremeno je smanjen iznos akciza na gasna ulja, olovni i bezolovni benzin za pet odsto, do kraja marta 2023. godine.

Na sednici je izmenjena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koja će važiti do 31. marta 2023. godine, a doneta je u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.