Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" traži otpis poreza i nadoknadu zarada 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ zatražilo je danas od Vlade Srbije niz mera kojima bi se ublažile posledice odluke Kriznog štaba o zabrani rada pojedinih delatnosti, među kojima su nadoknada zarada i otpis poreza.

„S obzirom na još jednu štetnu, diskriminatorsku, naučno i pravno neutemeljenu odluku Kriznog štaba o zabrani rada ugostitelja i drugih privrednika zahtevamo da se po hitnom postupku primeni Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja u privredi, prouzrokovanog epidemijom zarazne bolesti kovid – 19“, navodi se u saopštenju.

Traži se da se, u najkraćem roku otpišu porezi i doprinosi svima koji su onemogućeni da rade ugostiteljima, igraonicama, perionicama, ćumuranama, turističkom sektoru, „organizatorima događaja“.

Udruženje traži i da se privrednicima u tim sektorima nadoknade svi fiksni troškovi od početka pandemije do danas, kao i 80 odsto troškova za plate za 12 meseci.

Među zahtevima su i ukidanje parafiskalnih nameta i smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu i piće sa 20 na pet odsto u naredne dve godine.

„Očekujemo i da gospodja Darija Kisić Tepavčević podnese ostavku na sve funkcije zbog sukoba interesa jer neprofesionalnim delovanjem u Kriznom štabu uništava radna mesta što je suprotno funkciji ministra za rad“, navodi se u saopštenju.

Udruženje zahteva od Kriznog štaba „da prestane da etiketira ugostitelje kao dežurne krivce iako su primenili sve epidemiološke mere da bi skrenuli pažnju sa fabrika i krcatih autobusa i gondola“.

Udruženje navodi da očekuje izveštaj inspekcije o kontroli mere „jedna osoba na devet kvadratnih metara u hipermarketima i gradskom prevozu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari