Da li je vlast privatno upravljala epidemijom: Osnivanjem Radne grupe za kovid 19 država i dalje krši zakon 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Umesto Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, Srbija je dobila novo telo koje nosi naziv – Radna grupa za postupanje u uslovima pandemije kovida 19, čime je ponovo zaobićen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji jasno predviđa da bi najvažnijim poslovima u vreme širenja Sars-Cov-2 virusa trebalo da se bavi Republička komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Vest o formiranju Radne grupe preneo je Kurir, koji je naveo da je ovo telo formirano odlukom ministarke zdravlja Danice Grujičić i da je predsednik Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu.

Kako je navedeno, jedan od zadataka radne grupe je da daje predloge o postupanju sa kovid pozitivnim pacijentima i razmatra opravdanost postojanja kovid bolnica.

Privatizacija pandemije i prava građana

Upitana o formiranju ovog tela Sofija Mandić, iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS), koja je u više navrata analizirala zakonitost odluka povezanih sa pandemijom, kaže da od početka vlast u Srbiji zaobilazi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji nalaže da Republička komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, zajedno sa ministrom zdravlja, upravlja pandemijom.

Sagovornica Danasa podseća da se ova komisija u prethodnom periodu nije sastajala niti donosila bilo kakve odluke važne za zaštitu stanovništva od širenja kovida.

– Tačno se zna ko bi trebalo da budu članovi ove komisije i koje su njene nadležnosti. To je precizno definisano i veoma važno, jer u slučaju pandemije ministar a na predlog komisije može da naloži mere kojima se ograničavaju neka Ustavom garantovana prava građana. Zbog ustavnih mogućnosti koje samo izuzetno omogućavaju ograničavanja prava radi zaštite javnog zdravlja, ova pitanja su osetljiva i moraju u potpunosti biti regulisana zakonom – navodi Mandić.

Ona formiranje ove radne grupe kao i prethodno Kriznog štaba ocenjuje kao uzurpaciju institucija od strane vlade i ministara.

– Mi vidimo privatno upravljanje epidemijom i pravima građana – navodi Mandić.

Upitana da li sada u Srbiji postoje dva tela koja se bave kovid krizom – Krizni štab i Radna grupa, sagovornica Danasa objašnjava da je Krizni štab prestao da postoji prošle godine kada je formirana nova vlada.

– To međutim nije ključna stvar i nije pitanje da li mi sada imamo jedno ili dva paralelna tela koja ne bi trebalo da postoje, već zašto se ne sprovodi zakon i zašto svoj posao ne radi Republička komisija, čiji je to posao – navodi Mandić.

Ko su članovi Radne grupe za postupanje u uslovima pandemije?

Odluka o formiranju Radne grupe nigde nije javno dostupna a prema pisanju Kurira ovo telo ima 14 članova iz najvećih zdravstvenih centara.

Pored predsednika Gorana Stevanovića, iz UKC su – Tatjana Adžić Vukičević, Klinika za pulmologiju UKC Srbije, Ivana Milošević, Infektivna klinika,  Vesna Mioljević,  Služba za bolničku epidemiologiju i higijenu ishrane, Snežana Jovanović, Služba za medicinsku mikrobiologiju.

Članovi Radne grupe su i Ana Jovićević, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Verica Jovanović, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Iz UKC Vojvodina u Radnoj grupi su Tomislav Preveden, Klinika za infektivne bolesti, i Sandra Mićunović Popović, specijalista epidemiologije.

Predstavnici UKC Niša su Miodrag Vrbić, Klinika za infektologiju UKC Niš i dr Nikola Milenković, specijalista epidemiologije, UKC Niš, a UKC Kragujevac dr Ružica Radojević Marjanović,  Klinikea za infektivne bolesti UKC Kragujevac i Zorana Đorđević, specijalista epidemiologije UKC Kragujevac.

Dr Milunka Milinković iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je sekretar.

Komentarišući formiranje radne grupe, epidemiolog Zoran Radovanović kaže da nije jasno zašto se i dalje zaobilazi po zakonu određeno telo Komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

– Ova radna grupa međutim jeste u neku ruku poboljšanje u odnosu na raniji krizni štab, s obzirom da se u njoj nalaze samo stručnjaci. Ono što nije dobro jeste što će oni davati svoje predloge ministarki koja može da ih prihvati, odbaci ili modifikuje a javnost o tome neće biti upoznata. Važno je da članovi radne grupe osim svoje stručnosti imaju i moralni integritet i da ako se desi da se ministarstvo ogluši o njihove predloge, oni to ne prihvate pasivno već jasno iskažu svoj stav i neslaganje – smatra Radovanović.

Upitan o predlozima koje bi ovo telo moglo trenutno da da, sagovornik Danasa kaže da se situacija jeste stabilizovala i da kovid ide ka endemskoj bolesti.

– Ono što mogu biti predlozi radne grupe jeste kako postepeno gasiti kapacitete za kovid što je jedna rutinska, tehnička stvar. Bilo bi dobro i to jeste njihova dužnost da daju jednu stručnu i poštenu analizu grešaka koje su se desile tokom pandemije kako bismo bili bolje spremni za neku narednu sličnu situaciju. Donošene su neadekvatne mere a pravljene su i stručne greške na početku zbog nedostatka iskustva a kasnije zbog nedostatka kadra pa se dešavalo da u kovid bolnicama budu angažovani dermatolozi ili oftamolozi koji su bili potpuno nespremni za takvu situaciju – zaključuje Radovanović.

Ukinut Krizni štab

Vlada Srbije saopštila je danas da je ukinut Krizni štab za borbu protiv koronavirusa.

Kako je navedeno, usvojena je odluka o prestanku važenja Odluke o obrazovanju Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, s obzirom na to da je širenje virusa sa svim podvarijantama smanjeno u bitnoj meri u odnosu na period osnivanja ovog tela, kao i da ne postoji potreba za preduzimanjem koordinisanih aktivnosti organa državne uprave i stručnih lica medicinske i druge struke.

Prema pisanju Kurira, zadaci Radne grupe za postupanje u uslovima pandemije kovida 19 su da daje predloge o postupanju sa kovid pozitivnim pacijentima na svim nivoima zdravstvene zaštite (primarna, sekundarna i tercijarna), zatim da daje predloge procedura za kretanje kovid pozitivnih pacijenata od ustanova na primarnom nivou zdravstvene zaštite kao višim nivoima zdravstvene zaštite radi obavljanja dijagnostičkih procedura i/ili potrebe za stacionarnim lečenjem i obrnuto, kao i da predlaže mera za organizovanje stacionarnog lečenja kovid pozitivnih pacijenata u zdravstvenim ustanovama na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite

Pored ovoga Radna grupa treba da razmotri opravdanost postojanja kovid bolnica kao potrebnih zdravstvenih ustanova, odnosno organizacionih jedinica zdravstvenih ustanova, kao i da daje predloge za sprovođenje preventivnih mera shodno epidemiološkoj situaciji i drugih mera na osnovu medicinskih indikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari