Epidemiolozi upozoravaju: Najzarazniji soj korone "kraken" verovatno već stigao i u Srbiju 1Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Epidemiolozi i virusolozi upozorili su danas da bi se narednih dana, na osnovu analiza krvi koje su u toku, moglo ispostaviti da je novi, najzarazniji soj korona virusa – „kraken“, stigao i u Srbiju.

„Kraken“ se, po njihovoj oceni, verovatno već i pojavio u Srbiji, a virusološkinja sa Medicinskog fakulteta Aleksandra Knežević izjavila je za portal Nova.rs kako se očekuje da u narednim danima analize novih uzoraka to i zvanično potvrde

Knežević je izjavila da građanima dostupne bivalentne vakcine nude izvestan stepen zaštite i od „krakena“.

Ona je istakla da bi dvovalentnu vakcinu pre svega trebalo da prime pacijenti sa oslabljenim imuniteteom i najstariji građani.

Epidemiolog Zoran Radovanović naveo je procene da će „kraken“ u Srbiji postati dominantan tokom narednih nedelja, naročito u februaru.

Radovanović je upozorio da se broj obolelih od „krakena“ duplira za osam dana i da stručnjaci procenjuju da u Srbiji može da bude dominantan u februaru.

Naveo je da se ne očekuju dramatične situacije jer su skoro svi građani ili vakcinisani ili su preležali kovid.

Radovanović je istakao da „kraken“ ne izaziva težu kliničku sliku, čak ni kod onih koji su najosetljiviji, ali da su u riziku od zaraze oni koji nisu preležali kovid u poslednjih šest meseci ili se nisu vakcinisali.

Oni koji su dobili dvovalentnu vakcinu mogu da budu „relativno mirni“, ocenio je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari