Ugovor sa Evroazijskom unijom ne donosi veće promene u trgovini 1Foto: BETA/MILAN OBRADOVIC/DS)

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), koji će biti potpisan sutra u Moskvi, doprineće vrlo blagom rastu udela trgovinske razmene sa članicama te organizacije, ponajviše sa Rusijom, ocenjeno je danas na skupu o spoljnotrgovinskim sporazumima Srbije u organizaciji Centra za evropske politike (CEP).

S obzirom da Srbija već ima sporazume o slobodnoj trgovini sa tri članice EAEU, novina koju će doneti potpisivanje je uključivanje tržišta Jermenije i Kirgistana, kao i bescarinski uvoz određene količine cigareta, alkohola, sira.

Član Užeg pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Nebojša Lazarević smatra da se sporazum sa EAEU potpisuje „forme radi“ jer se „tu trgovinska politika Srbije i spoljnotrgovinski položaj Srbije značajno ne menja“.

„Mi već imamo sporazume i sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom, dodatak ovih nekoliko država s kojima  tradicionalno nemamo nikavu trgovinsku saradnju neće nažalost uticati na našu bolju spoljnotrgovinsku poziciju“, rekao je Lazarević.

„Sporazum sa EAEU je ekonomski neutralan“, ocenio je na skupu programski menadžer CEP za unutrašnje tržište i konkurentnost Dušan Protić.

Najveći spoljnotrgovinski partner Srbije ostaje EU, gde ide 67 odsto njenog izvoza i odakle dolazi oko 60 odsto uvoza.

Na drugom mestu su zemlje CEFTA, gde, kako je naglasila izvršna direktorka CEP Ranka Miljenović, Srbija ostvaruje i suficit u mnogim oblastima, dok je njen treći trgovinski partner Rusija.

Udeo pet članica EAEU u izvozu Srbije u 2018. je bio 5,7 odsto a u uvozu 8,7 odsto pri čemu Rusije 5,3 odsto u izvozu i 7,9 odsto u srpskom uvozu.

Miljenović takođe smatra da potpisivanje sporazuma sa EAEU i učešće Srbije u tom sporazumu neće značajno uticati na povećanje trgovinske razmene.

„Novina su Jermenija i Kirgistan u ovom sporazumu, međutim, to su mala i nerazvijena tržišta i naša je procena da to neće značajno uticati na našu spoljnotrgovinsku razmenu“, rekla je za Betu Miljenović.

Ona je podsetila da će danom ulaska u EU Srbija biti u obavezi da raskine postojeće trgovinske sporazume i dodala da, prema analizi CEP, to dugoročno i srednjoročno neće uticati negativno na njenu privredu i konkurentnost.

Član Saveta CEP Miroljub Labus rekao je na skupu da se pokušajma da se „lavira između Istoka i Zapada gubi kredibilitet“ politike zemlje.

„Naravno, ugovori o slobodnoj trgovini nisu loša stvar, iako će oni prestati da važe kada uđemo u EU“, rekao je Labus dodajući da zaključivanje ovog ugovora ne predstavlja kredibilnu politiku jer istovremeno nema ozbiljnijeg napretka na putu ka EU.

On smatra da Srbija od 2016. ne napreduje ozbiljnije u pregovorima sa EU i kaže da „Kosovo jeste problem ali da nije izgovor“ za nedovoljan napredak u drugim oblastima, posebno u vladavini prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari