Ukidanje subvencija ugrožava predstojeću setvu 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Odluka nadležnih u Srbiji da ove godine ne subvencionišu gorivo poljoprivrednicima je pogrešna i neargumentovana i preti da ugrozi pozitivne rezultate koje je domaća poljoprivreda postigla u nepovoljnim uslovima epidemije korona virusa, smatra stručna javnost.

Komentarišući primedbe da poljoprivrednici više ne dobijaju subvencije za gorivo Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, naglasio je da je „neko nešto pomešao“ navodeći da je 2019. godine poljoprivrednicima odobrena jednokratna novčana pomoć zbog visoke cene dizela a prošle godine je takođe odobrena subvencija za te svrhe jer se nije znalo kakva će biti situacija sa energentima.

U međuvremenu je, navodi ministar Nedimović, cena dizela znatno pala te potreba za novčanom pomoći za te svrhe više ne postoji.

Stručna javnost pak ne misli tako i smatra da je država donela odluku koja  je loša i protivna interesima poljoprivrednih proizvođača.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže za Danas da takav potez nadležnih iritira poljoprivrednike i remeti njihove planove za nabavku goriva pred setvu.

– Da bi se ostvarili očekivani efekti na unapređenju poljoprivredne proizvodnje kroz davanje subvencija potrebno je da ta pomoć bude dodeljivana u kontinuitetu a ne da bude jednokratna, da se ukida ili zavisi od situacije. Takav pristup odmaže u postizanju planiranog cilja a takođe ometa i proizvodne planove poljoprivrednika. U konkretnoj situaciji kada se subvencije za gorivo ukidaju poljoprivrednici nisu u mogućnosti da kalkulišu kako bi obezbedili potrebne količine goriva i remeti im se priprema za setvu koja sledi. Jednostavno, ako se ne dodeljuju u kontinuitetu od pet godina subvencije, pa tako i one za gorivo, ne mogu da postignu efekat i pomažu poljoprivrednicima u ostvarenju dobrih rezultata – objašnjava Prostran.

Prema njegovim rečima obrazloženje nadležnih u resornom ministarstvu da cena goriva pada pa da nema potrebe da država odobrava subvencije poljoprivrednicima za tu namenu nije adekvatno argumentovano.

– Poljoprivreda je nosilac privrednih aktivnosti u Srbiji. Jedina je ona prošle godine imala rast od četiri odsto. Da bi se prosperitetan razvoj poljoprivrede nastavio potrebno je produžiti sa subvencijama a nikako ih ukidati. Cene goriva jesu pale ali već sada dolazi do rasta cena sirove nafte na tržištu. Činjenica da se tu stanje stalno menja govori u prilog potrebe za subvencionisanjem – kaže Prostran.

Naš sagovornik kao primer navodi zemlje Evropske unije gde subvencije ne zavise od cene nafte na svetskom tržištu, konstantne su, traju po šest godina u kontinuitetu, i deset su puta veće nego što je to slučaj u Srbiji.

– Shodno tome jedini garant za dobre rezultate srpske poljoprivrede su kontinuirane subvencije u periodu od pet godina. Svaki prekid te dokazano uspešne prakse remeti ostvarivanje zacrtanog – ističe Prostran.

Stručnjak za poljoprivredu Vojislav Stanković kaže za Danas da je poljoprivreda Srbije u uslovima pandemije ostvarila izuzetno dobre proizvodne rezultate kojima odluka o ukidanju subvencija za gorivo poljoprivrednicima može da nanese nenadoknadivu štetu.

– Odluka Vlade Srbije o ukidanju subvencija za gorivo je pogrešna i dolazi u veoma kritičnom trenutku kada se poljoprivrednici pripremaju za setvu. Ako ne bude dovoljno goriva proizvodnja neće biti na odgovarajućem nivou a samim tim ni izvoz poljoprivrednih proizvoda. To može da dovede do uvoza hrane iz inostranstva, što je u finansijskom smislu veoma loše jer je ona već sad, zbog epidemije korona virusa visoka, a očekuje se da se može i povećati. Zbog toga smatram da Vlada Srbije treba da revidira svoju pogubnu odluku, odnosno treba da nastavi sa subvencionisanjem poljoprivrednika za nabavku goriva – ističe Stanković.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić kaže za Danas da poljoprivrednici ne gube previše zbog toga što neće dobijati subvencije za gorivo jer su ti iznosi suviše niski da bi pokrili njihove troškove.

– Drugim rečima, apsolutno nam je isto dobijali ili ne tu subvenciju. U zemljama Evrope ta subvencija je značajna i samim tim korisna a u Srbiji je njen iznos simboličan. Ako država zaista želi da podrži poljoprivrednike subvencijama, onda ona prvenstveno treba da odredi šta je to istinsko poljoprivredno domaćinstvo i da samo takva dobijaju pomoć. Sada imamo situaciju da subvencije dobijaju i oni koji su iznajmili svoja imanja i zemlju i uopšte se ne bave poljoprivredom. Takođe, potrebno je da nadležni smanje cene repromaterijala jer je to ono što u velikoj meri otežava rad poljoprivrednika – navodi naš sagovornik.

Juče smo kontaktirali i nadležne u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kako bi od njih čuli komentar na tvrdnje struke da je odluka o ukidanju subvencija za gorivo poljoprivrednicima pogrešna kao i da li će oni na nju moći da računaju ako cene goriva počnu da rastu, međutim do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Inače, prošle godine pred početak epidemije korona virusa u Srbiji poljoprivrednici su dobili novčanu pomoć od države za nabavku goriva u iznosu od 1.200 dinara po hektaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari