Foto: FreeImages/ rsvstks

Privremeno, ili na duži rok, pokazaće vreme, ali za prethodnih mesec ipo dana BRENT je poskupeo za 22 osto, tako da je 29. septembra dostigao 86,29 dolara za barel, što je najviša cena u poslednjih četiri godine, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, uoči stupanja na snagu punih sankcija SAD-a prema Iranu, niko pouzdano ne zna da li će ponuda na globalnom nivou moći da zadovolji aktuelnu tražnju za crnim zlatom, zbog čega se ove nedelje beleže velike oscilacije cena po kojima se trguje u toku jednog dana. Ipak u poslednjih pet dana, samo u utorak pri zatvaranju berze su važile cene veće nego prethodnog dana, dok je svih ostalih dana evidentiran pad cena.

„Gotovo istim tempom su se kretale i kotacije benzina i dizela, što je u navedenom periodu izazvalo permanentan rast veleprodajnih cena na tržištu Srbije. Osim toga veoma je opala ponuda dizel goriva, u prvom redu kao posledica višemesečnih problema u dopremanju goriva iz uvoza, Dunavom. Zbog izuzetno niskog vodostaja, brodovi za prevoz derivata nafte su u stanju da utovare jedva jednu trećinu svog kapaciteta, a povremeno čak dolazi i do obustave plovidbe. Sve ovo je dovelo do povećanja troškova transporta po jedinici proizvoda, pa  i do nestašice uvoznog goriva koje je na primer u strukturi potrošnje dizela 2017. bilo zastupljeno sa oko 34 odsto. Nažalost domaćim distributerima nije na raspolaganju ni dovoljan broj železničkih vagona kojima bi mogli da premoste ovaj logistički problem, tako da nije isključeno da će se ponoviti 2012. godina kada se gorivo krajnje neracionalno, sa udaljenih destinacija dopremalo autocisternama, kako bi tržište pored svega bilo uredno snabdeveno“, ističe se u saopštenju.

Pod uticajem berzanskih kotacija na globalnom tržištu nafte, u Srbiji i svim zemljama u regionu rastu i cene goriva na benzinskim stanicama. Promene se dešavaju različitom brzinom, pa je osim u Albaniji i Grčkoj, ove nedelje i u Hrvatskoj dizel skuplji nego u Srbiji. Lista zemalja sa višim cenama benzinom je duža i na njoj su ponovo Albanija, Grčka i Hrvatska, ali i Crna Gora i Slovenija, zaključuje se u saopštenju.