UNS: Blizu 300 poljoprivrednika se prijavilo za prelazak do svojih njiva u BiH 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Blizu 300 srpskih poljoprivrednika, koji imaju obradivu zemlju na levoj obali Drine, u Bosni i Hercegovini, prijavilo se danas za specijalne dozvale Ministarstva poljoprivrede, kako bi mogli da pređu granični prelaz i dođu do svojih njiva u vreme vanrednog stanja.

Šef kabineta predsednika opštine Bogatić Dalibor Ostojić kazao je Udruženju novinara Srbije da je prijavljivanje za specijalne dozvole počelo jutros u sedam časova i da je trajalo do 14 časova u Mesnoj kancelariji Badovinci.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, Ostojić je dodao da će se prijavljivanje nastaviti sutra u istom vremenu.

Dodaje se da je sa problemom mačvanskih poljoprivrednika da dođu do svojih njiva javnost upoznata u martu, po proglašenju vanrednog stanja zbog širenja korona virusom.

Ministarstvo poljoprivrede tražilo je u ponedeljak spisak onih koji imaju posede na levoj obali reke Drine zbog dobijanja specijalnih dozvola za prelazak preko privremenog graničnog prelaza, potvrdio je UNS-u za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ predsednik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije Bogatića Nenad Beserovac.

Beserovac je rekao UNS-u da je problem rešavan zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

„Prema informacijama koje ima opštinski štab za vanredne situacije, direktor policije Vladimir Rebić će sa kolegama iz BiH voditi pregovore o načinu prelaska naših poljoprivrednih proizvođača preko privremenog graničnog prelaza na Pavlovića mostu“, rekao je Beserovac.

UNS je ranije tražio odgovor nadležnih na pitanje kada će država u saradnji sa nadležnim organima Republike Srpske i BiH obezbediti meštanima sela Badovinci, koji imaju zemlju u Bosni, pristup njivama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari