UNS zahteva od 17 poreskih uprava podatke o broju pogođenih izmenom obračuna poreza 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) poslalo je zahtev na adrese 17 poreskih administracija u Beogradu za dostavljanje informacija o broju i spisku pravnih lica pogođenih izmenom postupanja u obračunu poreza na investicione nekretnine.

„UNS je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja od lokalnih poreskih administracija tražio i „tačan iznos“ uvećanja njihove naplate i opštinskih prihoda zbog takve izmene u obračunu, koja se dogodila uprkos tome što se zakoni od 2013. godine u tom delu „nisu menjali“.

Takvim postupanjem je UNS-u nekoliko dana pred Novu godinu razrezano da umesto dosadašnjih 15.000 evra poreza na imovinu po godini doplati za 2019. i u 2020. godini nešto više od 60.000 evra“, navodi se u saopštenju UNS-a.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je u petak da je UNS-u poreska uprava „bez najave“ uvećala porez na imovinu za 150 odsto i da takav postupak ocenjuje kao „težak pritisak na svoju nezavisnost“.

Ministarstvo finansija poručilo je da porez na imovinu određuje lokalna poreska administracija, a ne Poreska uprava, niti Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari