Ističe rok za plaćanje poreza: Kakve je novine za građane i pravna lica uvela Poreska uprava 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Druga rata poreza na imovinu, porezi i doprinosi za preduzetnike, na dobit pravnih lica, PDV i akcize – za sve to je 15. maj poslednji dan za plaćanje.

Dragan Agatunović iz Poreske uprave rekao je za RTS da ističe i rok za prijavu i plaćanje poreza na dohodak za sva fizička lica koja su ostvarila prihod preko 3.700.000 dinara u prošloj godini. Istakao je da građani koji su prešli navedeni limit treba da potvrde i podnesu prijavu, a ukoliko se ne slažu sa tim podacima, imaju mogućnost da ih promene na portalu ePorezi.

Dragan Agatunović iz Poreske uprave rekao je za RTS da je 15. maj poslednji rok za plaćanje druge rate poreza na imovinu, ali i za poreze i doprinose za preduzetnike, porez na dobit pravnih lica, PDV i akcize.

Poslednji je dan i za prijavu i plaćanje poreza na dohodak, što se podnosi isključivo elektronskim putem.

„Svi obveznici, fizička lica, koji su ostvarili prihod preko 3.700.000 dinara u prošloj godini podnose tu prijavu. Poreska uprava je, kako bi olakšala, unapred popunila tu poresku prijavu i postavila je na portal. To je novina od ove godine, u odnosu na prethodne godine, gde je Poreska uprava donosila rešenje“, objasnio je Agatunović.

Dodao je da građani koji su prešli navedeni limit treba da potvrde i podnesu prijavu, a ukoliko se ne slažu sa tim podacima, imaju mogućnost da ih promene na portalu ePorezi.

„Kada dobiju informaciju da je uspešno podneta ta prijava, dobiće generisanu uplatnicu i kju-ar kod da je plate“, naglasio je Agatunović.

Naveo je da je veliki deo obveznika već podneo prijavu – do danas njih već oko 23.300, a očekuje se još nekoliko stotina prijava.

Kazne za neplaćanje poreza od 5.000 do 150.000 dinara

Agatunović je istakao da je nemoguće izbeći plaćanje poreza na dohodak, pošto Poreska uprava ima uvid u zarade obveznika.

„Kazne su propisane u iznosu od 5.000 do 150.000 dinara, ali kazne odmerava Prekršajni sud“, naveo je Dragan Agatunović.

Istakao je da limit od 3.700.000 dinara godišnje zarade najčešće prelaze zaposleni u IT industriji, menadžeri, direktori preduzeća, lekari.

„Dobro je da ovo društvo ima što veći broj fizičkih lica koja su bogata i koja mogu da podnesu tu prijavu da bi platili i izmirili porez“, poručio je Agatunović.

Mlađi od 40 godina imaju pravo na umanjenje poreza u iznosu tri prosečne godišnje zarade, a Agatunović je naveo da je prošle godine te obaveze oslobođeno oko 8.700 građana, a da je za 2.900 obveznika značajno umanjena obaveza.

Porez na oružje prošle godine platilo 167.000 građana
Govoreći o porezu na oružje, Dragan Agatunović je naveo da se ta obaveza naplaćuje na osnovu podataka MUP-a.

„U prošloj godini smo oko 167.000 lica oporezovali po tom osnovu“, istakao je Agatunović i dodao će u drugoj polovini godine biti doneta rešenja za 2023.

Naveo je da porez za oružje za ličnu bezbednost iznosi 4.680 dinara godišnje, za držanje i nošenje oružja je 23.350 dinara godišnje, a porez na lovačko oružje se ne naplaćuje.

Najčešći prekršaji – nepodnošenje prijave i izbegavanje plaćanje poreza

Kada je reč o prekršajima, Agatunović je naveo da građani najčešće ne podnose poreske prijave i izbegavaju plaćanje poreza.

„Imamo slučaj kod izdavanja u zakup nepokretnosti, pokušavamo da raznim aktivnostima sprovedemo postupak utvrđivanja poreske obaveze. Građani izbegavaju prijavljivanje izdavanje u zakupa nepokretnosti“, istakao je Agatunović.

Istakao je da je reč o vrlo kompleksnoj materiji i da nije lako utvrditi i doći do vlasnika i stanara koji će potvrditi tu priču.

Govoreći o frilenserima, Agatunović je objasnio da je u toku izrada portala koja će njima omogućiti podnošenje nove prijava koja je propisana zakonom i da će od 1. jula njima to biti na raspolaganju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari