USAID i Ministarstvo poljoprivrede daju deo garancije za kredite poljoprivredi 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije pokrenuli su danas program kreditnih garancija za prehrambenu industriju u ukupnom iznosu od 90 miliona dolara.

„Cilj kreditne garancije je da podrži razvoj poslovanja i generisanje novih investicija u sektoru poljoprivrede sa fokusom na primarnu proizvodnju i preradu hrane“, rekao je na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

USAID i Ministarstvo poljoprivrede će dati garanciju (kolateral) od 60 odsto na kreditna sredstva od 90 miliona dolara koja će se plasirati preko Prokredit, Adiko i Inteza banke.

Ostatak od 40 odsto garancije obezbediće vlasnik kredita za opremu, kupovinu zemlje ili podizanje fabrike, a USAID će pružati i besplatnu tehničku pomoć korisnicima kredita oko pripreme za konkurisanje za tu pozajmicu. Deo sredstava namenjen je start ap firmama, koje posluju manje od tri godine i preduzećima čiji su vlasnici žene, kao i preduzećima u nerazvijenim regionima Srbije.

Program kreditiranja uz tu garancijsku šemu će trajati 12 godina, a Nedimović je rekao da je to velika suma jer za nju može da se kupi oko 5.000 traktora ili kreditira obnova nekoliko fabrika veličine „Budimke“.

„Banke nemaju problema sa naplatom kredita u poljoprivredi ali je problem što poljoprivrednici nemaju bonitet da ga dobiju“, rekao je Nedimović.

Dodao je da će ta garancijska šema biti neka vrsta garantnog fonda koji je nekada postojao ali je ugašen jer je ispolitizovan, a da će sada poslovne banke odredjivati projekte koje žele da finansiraju, a Ministarstvo i USAID će obezbediti novac za deo garancije.

Direktor Misije USAID u Srbiji Majkl de la Rosa rekao je da je ta organizacija 15 godina partner poljoprivredi u Srbiji.

„Znamo da srpski preduzetnici, preduzeća i inovativne firme iz sektora agrobiznisa žele da investiraju u svoje poslovanje i ojačaju ili prošire svoju komercijalnu delatnost. Naš cilj je da pomognemo da se obezbede finansijska sredstva, da oni to urade i povećaju zaradu i otvore nova radna mesta, kao i da uvedu standarde i prošire tržište“, rekao je on.

Član Izvršnog odbora Inteza banke Darko Popović rekao je da je istraživanje te banke pokazalo da samo 38 odsto poljoprivrednika koristi kredite.

„Istraživanje je pokazalo da čak 70 odsto ima potrebu za bankarskim pozajmicama, medjutim samo je 20 odsto njih u mogućnosti da obezbedi garancije“, rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari