Veliki porast broja oglasa - najtraženiji trgovci, IT stručnjaci i mašinci 1Foto: Freeimages / Paul Pasieczny

Dosadašnja analiza objavljenih konkursa u 2018. godine pokazuje da je došlo do ozbiljnog porasta broja oglasa na sajtu Poslovi.infostud.com.

U prvih pet meseci 2017. godine na sajtu je bilo 10.196 aktivnih oglasa, dok je po isteku meseca maja u 2018. bilo objavljeno 13.792 što je povećanje za oko 35 odsto.

Povećanje je moguće pratite na nivou svakog meseca, pa je u u maju 2017. na sajtu bilo 1.760 aktivnih oglasa, dok je u prošlom mesecu ove godine taj broj iznosio rekordnih 2.500 što je povećanje za 42 odsto u odnosu na isti period lane, navode u Infostudu.

Kategorije poslova u kojima su oglasi najčešće objavljivani u prvoj polovini 2018 godine su: trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, nešto manje u oblasti ekonomija, administracija.

Što se elektrotehnike tiče tražili su se elektroinženjeri, električari, elektromonteri, a kategoriji ekonomija često su raspisivani oglasi za: referente računovodstva, analitičare, menadžere za kontrolu kvaliteta, knjigovođe itd.

Kada govorimo o tzv. deficitarnim pozicijama tj. oglasima  na koje  je stizalo daleko manje prijava od prosečnog broja, prednjače kategorije priprema hrane i  ugostiteljstvo.

Što se tiče konkretnih pozicija, u prvoj polovini ove godine najteže je bilo zaposliti: šefa kuhinje, kuvara,recepcionara, poslastičara, konobara, šankera, pekara,itd.

Tražili su se radnici i iz oblasti mašinstva: autolakirer/farbar, metalurški tehničar, serviser, izrađivač alata, metaloglodač, autolimar, limar, ali odziv na oglase je bio u proseku ispod 10 prijava.

Iako se IT oblast vrlo brzo razvija i objavljuje se najveći broj konkursa, na oglase se prijavljuje daleko manji broj kandidata u odnosu na prosečan broj prijava po konkursu, koji je 2017. iznosio oko 76 kandidata. Iz tog razloga se i ova obalst smatra jednom od najdeficitarnijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari