Veselinović: Novi zakon o radu po želji kineskih poslodavaca 1Željko Veselinović Foto: Medija centar

Novi zakon o radu će biti azijatski model po želji kineskih poslodavaca i uveren sam da će taj zakon još više umanjiti prava zaposlenih koja su i danas na veoma niskom nivou, rekao je predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović.

On je odgovarajući 1. maja na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa dodao i da donošenje takvog zakona moramo sprečiti makar i po cenu života jer ukoliko bude prošao radnička klasa u Srbiji više neće postojati, već samo „sluge i robovi“.

„Neradnici su oni koji donose zakone u ime zaposlenih, a nemaju dana radnog staža“, naglasio je Veselinović u jednom od odgovora u Danasovom „Intervjuu na mreži“, u okviru kojeg je odgovarao na pitanja iz Atine, odmah nakon učešća na tamošnjem prvomajskom protestu.

Prema njegovim rečima, definitivno je nemoguće ili veoma teško formirati sindikalne organizacije u kompanijama koje dolaze iz Azije i Italije jer se one svim sredstvima bore protiv sindikata ili formiraju svoje sindikate preko kojih kontrolišu radnike. Najlakše je, kako je rekao, oformiti organizaciju u kompanijama iz Nemačke, Amerike, Kanade i još malog broja zemalja koje imaju vekovnu tradiciju socijalnog dijaloga.

On je ocenio i da jedan deo drugih sindikata dobro živi od državnih subvencija i apanaža, a da bi drugi deo želeo da bude na mestu prvih te da je sa takvima saradnja gotovo nemoguća.

„Đilas veći levičar od mene“

Povodom pitanja o koaliciji sa Draganom Đilasom na nedavno održanim beogradskim izborima, Željko Veselinović je rekao da je Đilas možda i veći levičar od njega. „U firmi Dragana Đilasa koju je vodio prosečna plata je bila veća od 1.000 evra. Radno vreme osam sati bez prekovremenog rada, subote, nedelje i praznici slobodni. Niko nikada od njega nije dobio otkaz. Gde ćete veću implementaciju levičarskih ideja od toga“, napisao je Veselinović na Fejsbuk strani Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari