– Veštak je priložio nalaz prema kome je Dević za sedam godina neposlovanja stanice pretrpeo štetu od 22,4 miliona evra. Međutim, taj iznos se odnosi samo na stanične usluge, a ne i na ostale delatnosti od kojih je najznačajnije poslovanje servisa za autobuse, izgrađenog u sklopu investicije ATP Vojvodine – kaže za Danas advokat Devića Emir Jašarević.

U nalazu veštak navodi da nije imao parametre za utvrđivanje ostalih vidova pretrpljene štete, pa je Dević angažovao Mašinski fakultet u Beogradu, koji je sačinio projekat i utvrdio mogući obim rada i poslovanja servisa. Inače, objekat sagrađen na placu ATP Vojvodine rađen je prema projektima novosagrađenog servisa u Ulmu, gde se nalazi jedno od sedišta Mercedesa i Setre, čija je zastupništva za Srbiju u to vreme držao Dević.

– Na osnovu parametara koje je utvrdio Mašinski fakultet, veštak finansijske struke bi trebalo da, upoređujući cene sličnih servisa, utvrdi kolika je šteta. Upoređujući podatke iz nalaza Mašinskog fakulteta i cene Mercedesovog servisa iz Ulma, šteta bi mogla da bude uvećana za još oko 30 miliona evra – kaže Jašarević i dodaje da je njegov klijent zatražio da veštak dopuni svoj nalaz i svim drugim vidovima štete koje je imala ne samo ATP Vojvodina, nego i sve ostale delatnosti kao i matično preduzeće Mankop.

Podsetimo, da je novosadska vlast nanela štetu ATP Vojvodini, koja je zbog toga otišla u stečaj, utvrdio je i Vrhovni sud Srbije koji je naložio i da se iz gradske kase isplati oko 12 miliona evra odštete. Tužbu za nadoknadu lične štete podneo je i Dević a da bi se utvrdio iznos sud je u maju 2013. naložio veštaku finansijske struke da sačini nalaz. Posle godinu dana sud je dobio veštačenje o poslovanju ATP Vojvodine u periodu od privatizacije do pokretanja investicije, što uopšte i nije bio predmet spora. U maju prošle godine izdat je novi nalog za veštačenje u kome je zatraženo da se za period nakon izgrađenog staničnog kompleksa utvrdi iznos ukupne štete po poslovanje bivšeg vlasnika. Uprkos brojnim sastancima veštaka sa timom Devića i sa Pravobranilaštvom koje u ovom predmetu zastupa Grad Novi Sad, iznos lične štete još nije utvrđen, a novo ročište zakazano je za 16. jun. Inače, slučaj ATP Vojvodine nalazi se na spisku 24 sporne privatizacije, čije rešavanje u okviru poglavlja 23. zahteva Evropska unija. Prema izveštaju koji je Evropska komisija podnela, reč je o jednom od pet najvećih predmeta sa te liste i jedinom u kome nije oštećena država već investitor.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.