Nepotpun nalaz veštaka finansijske struke, krajem prošle nedelje opet je bio razlog za još jedno odlaganje ročišta u sada dvogodišnjem sporu koji je Ilija Dević, vlasnik ATP Vojvodine pokrenuo protiv Grada Novog Sada. Tužba je podneta kako bi se utvrdio iznos lične štete pretrpljene jer Grad nije ispunio svoje ugovorne obaveze, zbog čega investicija u kompleksu nove autobuske stanice nije mogla da otpočne sa radom.


– Veštak je priložio nalaz prema kome je Dević za sedam godina neposlovanja stanice pretrpeo štetu od 22,4 miliona evra. Međutim, taj iznos se odnosi samo na stanične usluge, a ne i na ostale delatnosti od kojih je najznačajnije poslovanje servisa za autobuse, izgrađenog u sklopu investicije ATP Vojvodine – kaže za Danas advokat Devića Emir Jašarević.

U nalazu veštak navodi da nije imao parametre za utvrđivanje ostalih vidova pretrpljene štete, pa je Dević angažovao Mašinski fakultet u Beogradu, koji je sačinio projekat i utvrdio mogući obim rada i poslovanja servisa. Inače, objekat sagrađen na placu ATP Vojvodine rađen je prema projektima novosagrađenog servisa u Ulmu, gde se nalazi jedno od sedišta Mercedesa i Setre, čija je zastupništva za Srbiju u to vreme držao Dević.

– Na osnovu parametara koje je utvrdio Mašinski fakultet, veštak finansijske struke bi trebalo da, upoređujući cene sličnih servisa, utvrdi kolika je šteta. Upoređujući podatke iz nalaza Mašinskog fakulteta i cene Mercedesovog servisa iz Ulma, šteta bi mogla da bude uvećana za još oko 30 miliona evra – kaže Jašarević i dodaje da je njegov klijent zatražio da veštak dopuni svoj nalaz i svim drugim vidovima štete koje je imala ne samo ATP Vojvodina, nego i sve ostale delatnosti kao i matično preduzeće Mankop.

Podsetimo, da je novosadska vlast nanela štetu ATP Vojvodini, koja je zbog toga otišla u stečaj, utvrdio je i Vrhovni sud Srbije koji je naložio i da se iz gradske kase isplati oko 12 miliona evra odštete. Tužbu za nadoknadu lične štete podneo je i Dević a da bi se utvrdio iznos sud je u maju 2013. naložio veštaku finansijske struke da sačini nalaz. Posle godinu dana sud je dobio veštačenje o poslovanju ATP Vojvodine u periodu od privatizacije do pokretanja investicije, što uopšte i nije bio predmet spora. U maju prošle godine izdat je novi nalog za veštačenje u kome je zatraženo da se za period nakon izgrađenog staničnog kompleksa utvrdi iznos ukupne štete po poslovanje bivšeg vlasnika. Uprkos brojnim sastancima veštaka sa timom Devića i sa Pravobranilaštvom koje u ovom predmetu zastupa Grad Novi Sad, iznos lične štete još nije utvrđen, a novo ročište zakazano je za 16. jun. Inače, slučaj ATP Vojvodine nalazi se na spisku 24 sporne privatizacije, čije rešavanje u okviru poglavlja 23. zahteva Evropska unija. Prema izveštaju koji je Evropska komisija podnela, reč je o jednom od pet najvećih predmeta sa te liste i jedinom u kome nije oštećena država već investitor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari