Vlada o platama zaposlenih u državnoj upravi u septembru 1Foto: Fonet

Novom Uredbom o koeficijentima,koja bi trebalo precizno da definiše koliko će iznositi plate zaposlenih u državnoj upravi, biće usvojena do kraja septembra, a prema predlogu za obračun koeficijenata u javnom sektoru predviđa se da raspon između najmanje i najveće plate bude 1:12.

Uredba o koeficijentima, koja bi trebalo precizno da definiše koliko će iznositi plate zaposlenih u državnoj upravi, biće usvojena do kraja septembra. Ovaj rok postavljen je u programu koji je Vlada Srbije potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom.

Prema aranžmanu, koji se stručno zove Instrument koordinacije politike (PCI), definisano je da od 1. januara konačno počne da se primenjuje Zakon o sistemu zarada u javnom sektoru.

Ovaj propis usvojen je još početkom 2016. godine, ali je njegova primena do sada odložena dva puta, jer u međuvremenu nisu bili usvojeni svi podzakonski akti.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave potvrdili su za „Politiku” da će predlog uredbe biti gotov do kraja septembra.

Mediji su već objavili predlog radne verzije o koeficijentima, prema kojoj će plate lekara specijalista biti veće za 15 odsto, a medicinske sestre imaće za 12 odsto veće zarade.

To ne znači da će nastavniku ili lekaru plate biti uvećane tog momenta, već znači da će biti u sistemu u kojem će povećanje, kada se za to steknu uslovi, biti moguće, realno i pravično. Relativna promena odnosa u koeficijentima shvaćena je i kao rast ili smanjenje plata, što nije tačno. Povećanje plata zavisi isključivo od stanja u budžetu, te će, shodno tome, plate i dalje biti onolike koliko para ima u budžetu, objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Plate u javnom sektoru trenutno se formiraju prema čak 23 različite osnovice, više od 500 koeficijenata i više od 200 dodataka na osnovnu platu, piše list.

Prema Predlogu obračuna koeficijenata predsednik Republike bi umesto dosadašnjih 125.000 imao platu od 275.000 do 300.000 dinara, kao i predesdnik Vlade i predsednik Ustavnog suda Srbije.

Ministrima bi platila skočila sa 85.000 dinara na 250.000 do 275.000 dinara, koliko bi imali i poslanici.

Nastavnik u visoko-školskom obrazovanju imao bi do 100.000 dinara, u srednjem obrazovanju do 55.000 dinara, kao i vaspitač u predškolskoj ustanovi, dok bi učeitelj imao do 50.000 dinara.

Predlaže se da doktor specijalista ima platu do 110.000 dinara, dokror medicine do 88.000, medicinska sestra do 47.500, a tehničko osoblje, koje je do sada imalo od 25.000 do 40.000, po novim koeficijentima bi dobilo platu do 38.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari