Vlada Srbije donela uredbu o pomoći turističkim radnicima, nerazvijenim opštinama 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Lj.B.

Vlada Srbije donela uredbu kojom se zbog posledica pandemije predviđa bespovratna pomoć od 30.900 dinara licenciranim turističkim vodičima i pratiocima koji do sada nisu bili obuhvaćeni državnim paketima pomoći po drugim osnovama.

U saopštenju se navodi da novom uredbom o pomoći nisu obuhvaćene osobe koje su u radnom odnosu, imajući u vidu da će im pomoć biti isplaćena u okviru programa predviđenih za privredne subjekte.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine.

Popis će se sprovesti od 1. do 31. oktobra, a trebalo je u aprilu, ali je odložen zbog epidemije.

Na današnjoj sednici Vlade usvojen je i Predlog zakona o muzejskoj delatnosti radi zaštite pokretnih kulturnih dobara – muzejske gradje, uz pooštravanje kaznene politike.

Vlada Srbije donela je i odluku o proglašenju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Tm odlukom 720 starih rukopisnih i štampanih knjiga od 15. do 19. veka dobilo je najveću katogorizaciju zaštite.

Na sednici je usvojena i „Uredba o uslovima i kriterijumima uskladjenosti regionalne državne pomoći“ kojom se 319.804.000 dinara daje za „Program podrške unapredjenja razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština za 2021. godinu“.

Time se posebno nastoji da se podstakne razvoj nedovoljno razvijenih jedinica lokalne samouprave svrstanih u „četvrtu grupu čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto“, kaže se u saopštenju.

Danas je usvojena i „Uredba o pravilima i uslovima za dodelu pomoći male vrednosti“, usklađena s propisima EU, u skladu s obavezama iz Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari