Vlada usvojila predlog zakona kojim se obezbeđuje univerzalna poštanska usluga 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o potvrđivanju Drugog dodatnog protokola Svetske poštanske konvencije, kojim se obezbeđuje pravo na univerzalnu poštansku uslugu na jedinstvenoj poštanskoj teritoriji, pod jednakim uslovima i po pristupačnim cenama.

„Srbija, kao članica Svetskog poštanskog saveza (Universal Postal Union) primenom tog zakona preciznije definiše uslove pod kojima će ovlašćeni poštanski operator obavljati medjunarodne usluge, odnosno precizirati obaveze, da prema principu reciprociteta obezbeđuje razmenu poštanskih pošiljaka, poštujući načelo slobodnog tranzita“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se primenom tog zakona u potpunosti obezbediti poštovanje svih međunarodnih normi zaštite životne sredine i unaprediti sigurnost pošiljaka, kao i bezbednost korisnika i zaposlenih.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlada Srbije i Rusije o saradnji u borbi protiv terorizma, kako bi se intenzivirala razmena operativnih informacija i profesionalnih iskustava na tom polju.

Na sednici su usvojeni Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji Srbije i Irana u oblasti zaštite bilja i biljnog karantina, kao i izmenjena Uredba o izgledu, formi i sadržini službene značke i službene legitimacije.

Kako se navodi u saopštenju, usvojen je i program razvoja Naučno-tehnološkog parka Čačak od 2021. do 2025. godine, u čiju je izgradnju uloženo više od 330 miliona dinara, i koji je prepoznat kao jedan od najvažnijih strateških projekata za grad Čačak i Moravički okrug.

„S obzirom na to da je Srbija zemlja sa velikim istraživačkim potencijalom za inovacije, neophodno je dati programski okvir za rad naučno-tehnoloških parkova i pružiti finansijsku podršku, kako bi se njihovi proizvodi bolje plasirali na domaćem i medjunarodnom tržištu“, saopštila je Vlada.

Po navodima u saopštenju, usvajanjem petogodišnjeg programa stvaraju se uslovi za bržu primenu novih tehnologija, plasman novih proizvoda i usluga na tržištu, zapošljavanje mladih i obrazovanih kadrova i povratak stručnjaka iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari