Vodič za pravilnik o hrani 1Foto: NALED/Twitter

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Savez za hranu i poljoprivredu NALED predstavili su danas Vodič Vodič za upotrebu Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane koji počinje da se primenjuje od 15. juna

Prihvatili smo inicijativu NALED i učestvovali u izradi ovog Vodiča čiji je krajnji cilj da potrošač dobije ispravne i jasne podatke, kao i da informacije ne obmanjuju potrošače, posebno u pogledu sastava, količine, trajnosti, porekla, karakteristika hrane, identiteta i svojstava hrane, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Vujović.

U saopštenju se navodi da je Vodič kreiran u formi pitanja i odgovora, a najveći deo posvećen je nutritivnoj deklaraciji – energetskoj vrednosti i količini masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Količinu ovih sastojaka proizvođači će morati da daju na 100g ili 100 ml proizvoda.

Sve ove informacije moraju biti na istoj strani ambalaže, odnosno u jednom vidnom polju potrošača.

Sastojci hrane moraju biti navedeni na ambalaži, a ako se dogodi da su deo namirnice i složeni sastojci (npr. majonez, hleb ili biskvit), tada i njihovi delovi moraju biti posebno označeni tako da će se podaci o mastima, šećeru ili soli više puta ponavljati u zavisnosti gde su sve prisutni.

Količina sastojka, takođe, će biti obavezan element tako da će potrošači znati koliko tačno jagode ima u jogurtu sa jagodom, ribe u ribljim štapićima, ali i koliko ima kupine u soku koji na ambalaži ima sliku tog voća.

Vodič je posvećen i označavanju alergena u hrani, imajući u vidu da je deklarisanje njihovog prisustva u hrani obavezno. Ostavljena je sloboda na koji način će se naglasiti da li proizvod sadrži žitarice, mleko, jezgrasto voće, jaja ili druge alergene sa definisane liste, ali to moraju da urade (bojom, stilom, vrstom slova). Propisana količina glutena ispod koje proizvod može da nosi navod „bez glutena“ je 20 mg/kg.

Kao predstavnici privrede, pozdravljamo donošenje Vodiča za deklarisanje hrane koji kroz jasna i razumljiva objašnjenja olakšava upotrebu Pravilnika svima u lancu hrane – od proizvođača, subjekata u poslovanju hranom, do potrošača i inspekcija, istakla je izvršna direktorka proizvodnje industrije mesa Carnex, članice Saveza za hranu i poljoprivredu NALED Tamara Penjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari