Vučić daje povišice mesec dana ranije da bi plata stigla 500 evra 1Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Prvi put, kao premijer Aleksandar Vučić je u januaru 2016. obećao građanima Srbije da će za dve godine prosečna plata iznositi 500 evra, a potom je kao predsednik Srbije, početkom 2018. očekivao da će se to dogoditi do kraja te godine.

Učestale prozivke u javnosti zbog neispunjenog obećanja, sada kako se izbori primiču, prete da ugroze rejting vladajuće garniture, pa je predsednik, iako to baš i nije u njegovoj nadležnosti, prelomio: Već od novembra zarade oko 38.000 medicinskih sestara i tehničara biće podignute za oko 15 odsto, nešto manja povišica će uslediti i lekarima, ali i čitavom javnom sektoru. Taman dovoljno da se ta zarada isplati u decembru i da pogura prosek za taj mesec kako bi dostigao psihološku granicu od 500 evra.

– Cele ove godine prosek zarada kreće se u rasponu od 465 do 470 evra, i ovo povećanje, ako se isplati u decembru kada se i inače dele veće plate, čak i deo planiranih primanja za januar, sigurno je da će omogućiti ciljani prosek od 500 ili 510 evra. Dodatna pogodnost je što će statistika samo za taj mesec povećanje da evidentira u februaru naredne godine, taman lepo pred izbore – kaže za Danas profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

On kaže da neće biti većih problema u budžetu zbog takvog izdatka, verovatno je da će biti urađen neki mali rebalans ali je državna kasa već u suficitu i moći će da podnese taj rashod. Teret koji se prenosi za narednu godinu takođe neće biti problem, jer bi rizik postojao ukoliko neka veća kriza pogodi Evropu, ali to se ne očekuje.

– Mi još ne znamo koliko će taj rast zarada ukupno da iznosi, pretpostavlja se pet do šest odsto, jer smo već imali neka povećanja, a nadam se da država neće sav prostor da iskoristi za plate, jer bi u tom slučaju bile smanjene investicije. Problem je što su i zarade u privatnom sektoru porasle za nekih desetak odsto a ni to, kao ni kod javnog sektora, nije rezultat rasta proizvodnje i produktivnosti. Kod privatnika je, na primer, to posledica promena na tržištu rada, nedostaju radnici, previše ljudi odlazi u inostranstvo. Ta disproporcija između uvećanja plata i privrednog rasta može ozbiljno da ugrozi našu konkurentnost, a u kombinaciji sa veštački održavanim kursom dinara, rezultiraće dodatnim rastom spoljnotrgovinskog deficita – objašnjava Arsić.

I profesorka na istom fakultetu Dana Popović veruje da će prosek zarada u decembru dobaciti 500 evra, jer nema vlade na svetu koja ne pravi ustupke pred izbore i zato nijednu vlast ne treba ocenjivati prema potezima u predizbornom periodu.

– Vučić je doneo političku odluku da je baš medicinskom osoblju potrebno toliko povećanje. Ali, ostaje problem što je rast plata daleko veći od rasta BDP-a koji jedva dostiže tri odsto. Po tome se meri da li je vlada odgovorna ili ne. Jasno je ako se povećavaju zarade pri tako niskom rastu, nešto drugo će biti u padu, da li su to investicije ili opremanje bolnica ili nešto drugo, glavno da je na dugi rok takva politika štetna – kaže Popović.

Ona naglašava da se povećanja odnose samo na javni sektor dok se privatnom ne nameće, njihove su zarade i sada manje, iznose u proseku oko 350, ali on za vlast nije bitan.

– Time što je u državnom sektoru veći rast plata, vlast poručuje građanima i privrednicima: Učlanite se u SNS, pređite u državni sektor. To im, dakle, u kampanji ide u prilog – zaključuje profesorka Popović.

A penzionerima pomoć

Vučić je najavio bolje dane i za penzionere. NJima će do kraja godine, bez obzira na visinu primanja, dodeliti pomoć od po 5.000 dinara dok će povećanje uslediti od naredne godine. Inače, penzioneri posle usvajanja poslednjeg zakona ne mogu da predvide promene u primanjima, jer one zavise od stanja u budžetu, odnosno od odluke vlasti. Ipak, najavljene su izmene i Milojko Arsić kaže da je dobro to što će se indeksacija raditi prema švajcarskom modelu, čime će konačno biti uveden red u isplatu penzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari