Vučić: Moravski koridor biće završen za tri godine 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Moravski koridor biti završen za tri godine i da je država iz budžeta uložila 210 miliona evra, što govori o „snazi privrede“.

On je obilazeći radove na tom koridoru u blizini Stalaća, rekao da će samo u regulisanje vodotokova reka biti uloženo 200 miliona evra, što će sprečiti poplave, posebno Adrana i Trstenika.

„Auto-put Moravski koridor biće najmodernija saobraćajnica, potpuno digitalizovana pa će vozači moći da dobiju informacije o tome gde su gužve, pojedini poslovni i turistički objekti, fabrike ili kafane“, rekao je Vučić.

On je rekao da će, kada bude završen autoput, od Čačka do Niša moći da se stigne za sat i po i najavio da će razgovarati sa kompanijom „Behtel-Enka“ koja gradi taj koridor, o proširenju puta ka Raški i Novom Pazaru.

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da će Srbija za tri godine dobiti najmoderniji autoput na čijoj trasi ima mnogo preduzetnika.

„Pre deset godina ovaj autoput nije bio ni na mapi, a kada se završi podići će standard preduzetnika“, rekao je Momirović.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić rekao je da su radovi ubrzani i da je smanjeno kašnjenje.

„U novembru prošle godine radilo se na jednoj tački, a sada na 18 jer smo maksimalno ubrzali radove“, rekao je Antić.

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri rekao je da je „oduševljen što vidi opipljive rezultate dosadašnjih napora“.

„Privreda Srbije je bila jaka i pre pandemije, a biće i posle zahvaljujući mudrim ulaganjima, biće bitan faktor na Balkanu“, rekao je Godfri i istakao da će optički kablovi duž koridora biti „digitalna kičma regiona“.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji koja finansira izgradnju Moravskog koridora Šan Meklaud rekla je da ta zemlja podržava „infrastrukturu sa tako visokim standardima“ i da se nada proširenju saradnje sa Srbijom.

Izgradnja autoputa Moravski koridor, od Pojata do Preljine dugog 112, 7 kilometara započeta je u decembru 2019. godine, a vrednost investicije je oko 800 miliona evra.

Autoput gradi američko-turska kompanija „Behtel–Enka“, a povezaće sve veće gradove centralne Srbije gde živi više od pola miliona ljudi, Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac, kao i Koridor 10 i autoput „Miloš Veliki“ (Koridor 11).

Moravski koridor čine tri deonice: Pojate–Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac–Adrani u dužine 53,88 kilometara i Adrani–Mrčajevci–Preljina dužine 30,66 kilometara.

Autoput je predviđen za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgradjeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Moravski koridor je širok, 30 metara, biće izgradjen „na tri Morave“, a u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uredjaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije.

Izgradnja telekomunikacionog koridora duž autoputa podrazumeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan vaj-faj internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na autoputu, inteligentne transportne sisteme.

Prvi digitalni autoput u Srbiji biće širi od postojećih za ukupno 1,6 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari