Vučić najavio završetak kule u Beogradu na vodi za najviše 16 meseci 1Foto: Beta/Branislav Božić

Kula u okviru „Beograda na vodi“, koja će imati 40 spratova sa vidikovcem, biće otvorena za najviše 16 meseci, odnosno do kraja 2021. godine ili najkasnije početkom 2022. godine, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Već je urađeno 150.000 kvadrata, a trenutno se gradi 750.000 kvadratnih metara“, rekao je Vučić prilikom obilaska gradilišta sa direktorom kompanije „Igl Hils“ Muhamedom Alabarom.

Kako je naglasio, trenutno na gradiluštu radi 2.530 radnika, što „Beograd na vodi“ čini jednim od najvećih gradilišta u Evropi.

Vučić je kazao i da će se kula u „Beogradu na vodi“ od 10. sprata okretati, kao i da će na svom vrhu imati vidikovac sa koga će moći da se vidi čitav Beograd.

U toj zgradi, kako je dodao, biće i hotel „Sent Ridžis“, jedini te kategorije u Evropi i to na prvih devet spratova kule.

„Mislimo da će to biti najposećenija tača u Beogradu“, kazao je on.

Ugovor o zajedničkom ulaganju Vlade Srbije i kompanija „Belgrade Waterfront Capital Investment LLC“, čiji je vlasnik kompanija „Igl hils“, u projekat „Beograd na vodi“, potpisan je u aprilu 2015. godine, kamen temeljac je postavjen u septembru iste godine, a prva zgrada je otvorena u julu 2018. kada su useljeni i prvi stanari.

Vrednost projekta, za koji je Skupština Srbije usvojila i leks specijalis, je oko 3,5 milijardi evra.

Ugovorom je predviđeno da je Srbija vlasnik 32 odsto kapitala, dok je partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) vlasnik 68 odsto kapitala.

Kako je navedeno prilikom potpisivanja ugovora, za finansiranje projekta „Beograd na vodi“ predviđeno je da kompanija „Igl hils“ obezbediti 300 miliona evra i 150 miliona evra u formi kapitala, uz dodatnih i 150 miliona zajma u formi pozajmice osnivača kompanije.

Ugovorom je potvrđeno da će projekat trajati maksimalno 30 godina, od čega 50 odsto projekta mora biti završeno u prvih 20 godina.

Kompanija „Igl hils“ je ugovorom prihvatila da im se izda zemljište na dugoročni zakup od 99 godina, tako da se ta zemlja ne prodaje, a zgrade koje se nalaze u različitim režimima zaštite od strane države – hotel „Bristol“, zgrada Železničke stanice, kao i Fabrika papira Milana Vape, neće biti uklanjane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari