Vučić: Srbiji potrebna pomoć Svetske banke za reforme i privredni rast 1Foto: BETA/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

Srbiji je potrebna pomoć Svetske banke za nastavak reformi i ubrzanje privrednog rasta, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić regionalnoj direktorki te banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju, Lindi Van Gelder. 

„Rast od četiri odsto je dobar za balkanske prilike, ali Srbija želi, može i mora da uveća stopu rasta na više od šest odsto na godišnjem nivou“, rekao je Vučić.

Da bi se to postiglo, rekao je on, „potrebna nam je ogromna pomoć Svetske banke, posebno u oblasti produktivnosti rada, u finansiranju i podršci uspešnim domaćim kompanijama i uvođenju novih finansijskih instrumenata, koji bi podstakli rast“.

Vučićev kabinet je preneo da je Gelder rekla da će Srbija, da bi se priključila najrazvijenijim evropskim zemljama, morati da „osnaži i ubrza reformski proces u različitim sferama društvenog života, pre ssvega u javnim preduzećima, lokalnim samoupravama, ali i u nalaženju nove metodologije za finansiranje novih, uspešnih i neopterećenih srpskih kompanija“.

Dodala je da su reforme iz 2014. godine donele odlične rezultate Srbiji.

Na sastanku kojem je prisustvovala premijerka Ana Brnabić, dogovoren je još jedan susret predsednika Srbije sa predstavnicima Svetske banke pre predstavljanja plana „Srbija 2025“ najavljenog za kraj ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari