Vučić u Velikoj Plani: Izgradnja gasovoda velika stvar za Srbiju, ipak se ne zna da li će cena gasa biti manja 1Foto: Instagram/avucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjvio je danas tokom posete gradilištu kompresorske stanice Velika Plana u okviru izgradnje gasovoda da je taj projekat „velika stvar za Srbiju“, ali je naglasio kako ne može reći da li će cena gasa biti manja.

Vučić je rekao da je ponosan što će uskoro biti otvorena „velelepna kompresorska stanica“ bez koje, uključujući i 36 obejkata u okviru nje, „ne bismo mogli da imamo uravnotežen pritisak gasa i ne bismo mogli da ga dovodemo do mađarske granice“.

Vučić je istakao da je 402 kilometara dugačak gasovod kroz Srbiju izgrađen u kratkom roku, sa „minimalnim kašnjenjem od mesec ili dva imajući u vidi koronu“.

On je rekao da će ključne stvari za narednih 20 godina biti „energetska sigurnost svake zemlje, hrana i uređenost javnih finansija“.

Vučić je ocenio da se do sada sve zasnivalo na čvrstim fosilniom gorivima i da „moramo sebi da obezbedimo sebi budućnost“, navodeći da „imamo ubedljivo najjeftijiju električnu enegiju u Evropi“.

On je naglasio da Srbija proizvodi 34 teravata električne energije i da će potrebe da rastu jer se leti troši „više nego ranije, a raste i industija“.

Vučić je upitao „šta ćemo raditi ako za 10 godina budemo morali da uvozimo 30-40 odsto električne energije“ i rekao kako „gradimo kapacitete da možemo da izdržimo“.

Gasovod je „žila kucavica i suština“, ocenio je Vučić, navodeći da će se videti „šta ćemo sa elektranama i kakve će biti – vetro ili hidrolektrane“.

Vučić je naveo da će Srbija „imati dosta solara“, ali i da je „najteže skladištiti solarnu energiju“ jer „Sunce izađe, ali ga prekriju oblaci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari