Vučić vatrogascima najavio povećanje plate od najmanje deset odsto 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da vatrogasci-spasioci mogu očekivati ove godine povećanje plate od najmanje deset odsto.

Vučić je na ceremoniji zatvaranja međunarodne vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019“ kazao da na taj način država hoće da ih motiviše da rade i da im obezbedi pristojan životni standard.

On je kazao da elementarne nepogode ne poznaju granice i da je najvažnije regionalno i globalno povezivanje u oblasti upravljanja prirodnim nepogodama.

Vučić je rekao da je za Srbiju najvažnije unapređenje infrastrukture za zaštitu od nepogoda, kao i kako opremiti ljude koji se time bave.

„Kada narastaju Bosna i Drina, isti slučaj je i sa Savom“, kazao je Vučić govoreći o regionalnom povezivanju.

On je najavio će država ulagati novac u zaštitu od suša i poplava.

„Taj novac ćemo ulažući što više sprečiti poplave tamo gde smo ih imali juče“, rekao je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je kazao da je prirodne katastrofe nemoguće sprečiti i da klimatske promene na globalnom nivou ukazuju da će ih i naredih godina i decenija biti širom sveta.

On je rekao da su vežbe najbolji način da se ojačaju znanja u oblasti odrbane od nepogoda, kao i da je ona bila dobra prilika za unapređenje međunarodne saradnje spasilačkih timova.

„Mi smo imali nažalost 2014. godine priliku da se suočimo sa ekstremnim vanrednim situacijama“, rekao je Stefanović.

Zamenik ministra za vanredne situacije Rusije Alesekandar Čuprijan izjavio je da su međunarodne vežbe zahvaljujući srpskim spasilačkim timovima i svim učesnicima, „uspešno realozovane“.

„U ime ministra za vanredne situacije Rusije želim da vas izvestim da su dogovori sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sa početka godine o održavanju vežbi uspešno realizovani“, kazao je Čuprijan a Trgu kralja Milana u Nišu.

Skupom na niškom Trgu kralja Milana svečano je završena međunarodna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari