Vuletić: Sporazum Moskve i Brisela očito postignut 1Foto: EPA-EFE/ ANATOLY MALTSEV

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je da će isporuka ruskog gasa Srbiji preko „Turskog toka“ početi 2020. godine.

„Srbija će neprekidno dobijati, ne samo gas po povoljnoj ceni, kao i sada, već i znatne prihode od tranzita“, napisao je Čepurin na Tviteru.

On je naveo i da će od 2020. godine biti prekinuta isporuka gasa koridorom preko Ukrajine. To je inače jedini pravac iz koga se, u ovom trenutku, potrošači u Srbiji snabdevaju „plavim energentom“.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da se radi o dobrim vestima to jest pouzdanom nagoveštaju da će izgradnje gasovoda „Turski tok“ kroz Evropu ipak biti i pored toga što Energetska zajednica nije dala „zeleno svetlo“ Srbiji za izgradnju gasovoda kroz našu teritoriju.

– Činjenica da je ambasador Rusije zvanično saopštio ove dve stvari jasno ukazuju na to da je došlo do dogovora između Moskve i Brisela oko izgradnje „Turskog toka“. Sasvim je sigurno da je ambasador Rusije osoba koja je na izvoru pouzdanih informacija i da ne bi tek tako izrekao nešto za šta ne postoji osnov – navodi naš sagovornik.

On dodaje da se pokazalo da mišljenje Energetske zajednice po ovom pitanju nije od bilo kakvog značaja već da se pitanje izgradnje „Turskog toka“ rešava isključivo dogovorom Rusije i Evropske unije čijim potrošačima je ruski gas neophodan.

– Srbiji ovakav ishod apsolutno odgovara jer će dobijati potrebne količine gasa za svoje potrebe ali će kao tranzitna zemlja naplaćivati i takse za transport preko svoje teritorije. To znači da će inkasirati značajna novčana sredstva a s obzirom da je vlasnik gasovoda zajedničko rusko-srpsko preduzeće Gastrans, velika količina novca bi se slila u budžet Srbije što je za našu zemlju sjajna vest – ističe Vuletić.

Podsećanja radi, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić početkom marta najavio je da će radovi na izgradnji magistralnog gasovoda u Srbiji, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, početi u aprilu. Tim pravcem gas bi se iz Rusije preko Turske dopremao do Srbije. U Srbiji bi gasovod, nastavak Turskog toka, bio dužine 403 kilometra, sa tehničkim kapacitetom od 13.588 milijardi kubnih metara.

Čvrsta pravila konkurencije u EU

Na osnovu zahteva rusko-srpske firme Gastrans, koja treba da bude investitor gasovoda kroz Srbiju, Savet Agencije za energetiku doneo je rešenje o izuzeću tog gasovoda od obaveze primene pravila pristupa treće strane, odnosno od obaveze da kroz izgrađen gasovod i druge kompanije mogu da transportuju svoj gas. Uz to, srpska Agencija tražila je od Energetske zajednice i izuzeće od pravila da firma koja upravlja gasovodom ne može da bude i distributer gasa. Međutim, Energetska zajednica, čiji je član i Srbija, nije prihvatila u potpunosti odluku Agencije za energetiku Srbije uz konstataciju da sadrži odredbe koje krše pravila konkurencije važeća u Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari