Za 3.000 dinara u prvih 12,5 sati prijavilo se 357.376 vakcinisanih građana 1Foto: Milos Majstorović

Od ponoći do 12.30 časova, preko sajta Uprave za trezor prijavilo se 357.376 vakcinisanih građana za državnu pomoć od 3.000 dinara, potvrđeno je za portal N1 u Ministarstvu finansija.

Vakcinisani penzioneri i građani koji služe zatvorsku kaznu za svojih 3.000 dinara pomoći se ne prijavljuju, dok će ovaj put korisnici novčane socijalne pomoći to morati da učine.

Razlog je što u bazi vakcinisanih građana nije upisano ko je od njih korisnik novčane socijalne pomoći, pošto se u upitnik popunjavan prilikom vakcinacije nije unosio ovaj podatak.

Za sada je prijava za 3.000 dinara vakcinisanim građanima omogućena elektronski, preko sajta Uprave za trezor, a od petka 4. juna počeće da radi i kontakt centar za prijavu telefonom. Broj će, kako je najavljeno, biti objavljen pred početak rada kontakt centra.

Kako objašnjavaju u ministarstvu, vakcinisani penzioneri ne moraju da se prijavljuju, već će svoje 3.000 dinara dobiti automatski, kao i prošlogodišnjih 100 evra i ovogodišnji prvi deo od 30+30 evra pomoći.

Ista je situacija i sa vakcinisanim osobama na izdržavanju zatvorske kazne – za njih će prijavu podneti Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Korisnici novčane socijalne pomoći do sada su takođe bili u ovoj grupi građana kojoj se automatski, bez prijave, uplaćuje novac. Sada, međutim, moraju da se prijave za svojih 3.000 dinara, koje država uplaćuje kao podsticaj imunizaciji.

„Prilikom vakcinacije građani se nisu izjašnjavali da li su korisnici novčane socijalne pomoći, tako da je potrebno da se sada za pomoć od 3.000 dinara prijave ili preko sajta Uprave za trezor, ili telefonski od petka, 4. juna“, objašnjavaju u Ministarstvu finansija, prenosi N1.

Rok za prijavu je, podsetimo – 15. jun.

Iako je državnom uredbom predviđeno da pravo na novčanu pomoć od 3.000 dinara imaju vakcinisani građani, stariji od 16 godina, koji su vakcinu primili zaključno sa 31. majem, Darija Kisić Tepavčević, ministarka rada, juče je – posle sednice Kriznog štaba – najavila produžetak ovog roka za sedam dana, ali isključivo za građane koji su se do ponoći 31. maja prijavili za vakcinaciju na portal eUprave.

Isplate 3.000 dinara će, kako je najavljeno, „biti realizovane odmah po završetku prijave“.

„U svojoj prijavi građani dostavljaju sledeće podatke: jedinstveni matični broj građana, registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun na koji će se uplatiti dodatna novčana pomoć“, predviđeno je državnom Uredbom.

Građanima koji nemaju otvoren tekući račun u banci, a to se odnosi i na penzionere, Ministarstvo finansija otvoriće poseban namenski račun kod banke Poštanska štedionica. Građani koji imaju račun u banci, ali ne žele preko njega da prime ovu pomoć, mogu prilikom prijave da izaberu neku drugu banku gde će im biti otvoren poseban račun u svrhu uplate 3.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari