Za plate i druge naknade zaposlenih blizu 17 odsto kragujevačkog budžeta 1Foto: Stanislav Milojković

U budžetu za 2020. godinu „teškom“ 9,9 milijardi dinara planirano je da se za zarade i druge naknade za zaposlene potroši blizu 1,7 milijardi dinara ili 16,85 odsto.

Za „korišćenje roba i usluga“ predviđeno je 1,9 milijardi, od čega više od milijardu čine specijalizovane usluge i usluge po ugovoru.Na subvencije gradskim preduzećima „ide“ oko 1,2 milijarde dinara.

Budžetom za 2020. godinu je za socijalnu zaštitu planirano 937 miliona dinara.

Među kapitalnim investicijama za 2020. godinu „najteže“ su izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže – 283 miliona, održavanje ulica i mostova – 272 i projektovanje – 243 miliona.

Prema rečima gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, biće projektovan atletski stadion, rekonstrukcija zgrade suda, teatra i nadvožnjaka, nekadašnjeg bioskopa „Pionir“, klizišta i dva mosta.

Za rekonstruciju dečjeg dispanzera planirano je oko 144 miliona dinara, a za rekonstrukciju obdaništa „Bambi“ 40 miliona.

Odvojeno je i 70 miliona dinara za izgradnju i kapitalno održavanje objekata obrazovanja i 45 miliona za drugu fazu uređenja jezera „Bubanj“.

Za otplatu glavnice kredita i kamate predviđeno je oko 650 miliona dinara.

Na sednici gradske Skupštine na kojoj je usvojen budžet za 2020. godinu je rečeno da je opredeljeno 270 miliona dinara za privatne vrtiće.

„Od 1. januara, ukoliko administracija bude odradila svoj posao i sve pripremila, sva deca u Kragujevcu biće primljena ili u državne ili u privatne vrtiće bez izuzetka“, rekao je  Nikolić.

Kultura će iz budžeta biti finansirana sa 507 miliona dinara, a sport sa 365 miliona.

Za subvencije poljoprivrednicima je opredeljeno 26,5 miliona dinara, a 9 miliona za podsticaje za zapošljavanje.

Za odbornika Zajedno za Šumadiju i bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića budžet Kragujevca za 2020. je „preveliki“  i „nemoguć“.

Opoziciona odbornička grupa Šumadijska regija-Pokret slobodnih građana ocenila je da je budžet Kragujevca za 2020. godinu, koji je predložila SNS i gradonačelnik Radomir Nikolić, nerealan, netransparentan i neostvariv.

„Budžet je nemoguće amandmanski popraviti. Dok je SNS na vlasti po celoj vertikali, od Republike do gradova i opština, neće biti programskih budžeta, jednostavno rečeno nema lokalne samouprave, nju su naprednjaci ugušili“, rekao je šef odborničke grupe ŠR-PSG Bojan Stojadinović na konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari