Zamajac za razvoj i bolji život građana 1Požarevac Foto: M. Veljković

Aktuelnim Budžetom Grada Požarevca predviđeno je da kapitalni izdaci čine 2,5 milijarde, što je i u apsolutnom iznosu znatno više nego prethodne godine, a procentualno to iznosi dvostruko.

Ova sredstva, pre svih ona koji se ulažu u novu infrastrukturu ili rekonstrukciju postojeće, kao i zaštitu životne sredine, donose dugoročne benefite koji se najbolje ogledaju kroz poboljšanje kvaliteta života, poslovanja i zdravlja ljudi.

Prema planiranom budžetu, značajno je napomenuti da su tri stavke izuzetno bitne.

To su, organizacija saobraćaja i saobraćajna infrastruktura sa gotovo 515 miliona dinara, zaštita životne sredine sa oko 531,43 miliona i komunalna delatnost sa više od 838,42 miliona.

One će i ove godine činiti gro investicionog dela budžeta Grada Požarevca za tekuću 2020. godinu, ali valja im dodati i više od sto miliona planiranih ulaganja u obrazovanje i kulturu (kultura i informisanje 63 miliona), 30 u zdravstvenu zaštitu, bezmalo 40 miliona za unapređenje privrednog i investicionog ambijenta.

Budžetom su precizirani i poslovi i izdaci.

Kapitalni projekti planiraju se i uključuju u budžet u skladu sa Uredbom o sadržini, načinu pripreme i ocene, kao i praćenju sprovođenja i izveštavanju o realizaciji kapitalnih projekata i Pravilnika o sadržini, rokovima i postupku dostavljanja investicione dokumentacije za kapitalne projekte.

Gradsko veće Grada Požarevca će u skladu sa zakonom sprovesti posebnu javnu raspravu za Plan javnih investicija, a nakon okončanja iste sagledaće se sugestije, primedbe i predlozi građana, predstavnika udruženja građana, stručne i ostale javnosti, nakon čega će definitivno biti utvrđen Plan javnih investicija, koji će biti uvršćen u Predlog Odluke o budžetu Grada Požarevca za 2020. godinu.

Gradska uprava Požarevac raspisala je nedavno više javnih nabavki za uređenje putne infrastrukture na teritoriji Grada, što svedoči o kontinuitetu kapitalnih ulaganja ove lokalne samouprave namenjenih podizanju nivoa kvaliteta života građana, pri čemu se posebno vodi računa o ravnomernoj zastupljenosti gradskih i seoskih sredina.

Krajnji rok za podnošenje ponuda 14. avgust 2020. godine.

U planu su radovi na ojačavanju kolovozne konstrukcije i asfaltiranje ulice Milutina Petrovića Ere u Mesnoj zajednici „Zabela“, a procenjena vrednost ovih radova je približno 3,24 miliona dinara, bez PDV-a.

Biće asfaltiran parking prostor ispred restorana „Zabela“ (leva strana) a procenjena vrednost radova je oko 1.484.000 dinara bez PDV-a.

U planu je i rehabilitacija, obnavljanje, zamena i ojačanje dotrajale podloge trotoara u Ulici Bože Dimitrijevića u Kostolcu.

Procenjena vrednost ovih radova je 1,35 miliona dinara bez PDV-a.

Radiće se na i ojačavanju kolovozne konstrukcije i asfaltiranje Ulice braće Đukića u Mesnoj zajednici „Dubravica“ čija vrednost je malo veća od 4,086 miliona dinara bez PDV-a kao i Ulice Bože Vučkovića u istom naselju.

Procenjena vrednost je tu skoro 43 milion bez PDV-a.

Savremeni izgled dobiće i Kosovska ulica u Mesnoj zajednici „Beranje“, za šta će biti uloženo malo manje od 1,3 miliona dinara bez PDV-a.

Radovi na ojačavanju kolovozne konstrukcije i asfaltiranje izvodiće se u požarevačkim ulicama ulicama Pariske komune, Marija Kiri i Vojske Jugoslavije u Mesnoj zajednici „Sopot“.

Planirana je i rekonstrukcija Moravske ulica u Mesnoj zajednici „Dragovac“, zatim Maršala Tita – krak i Veljka Dugoševića – krak kao i priključka atarskog puta u MZ Beranje. Procenjena vrednost ovih radova je oko 8,2 miliona bez PDV-a.

Inače, nekoliko prethodnih godina Grad Požarevac stalno podiže nivo ulaganja u infrastrukturu kao i u delatnosti bez čijeg razvoja je nemoguće i zamisliti razvoj i pojedinaca i zajednice poput kulture i obrazovanja.

Sve zajedno to je investicioni ciklus koji treba da obezbedi bolje uslove rada i života svakog građanina kao i čitave zajednice, sa akcentom i na manje zajednice, u koje treba više ulagati da bi se održao kvalitet života.

Naročita pažnja posvećuje se objektima namenjenim posebnim grupama kao što su osetljive skupine, deca, stari i pripadnici raznovrsnih manjina.

Ambiciozni investicioni plan

Kroz verifikovani projekat „Ulaganja u život“ u Braničevu Danas biće obrazložen investicioni plan, uključujući realizaciju posebnih stavki, i na konkretnim primerima i praktično pokazano kako se investicije odražavaju na život ljudi. Pored najkrupnijih investicionih zahvata, biće predstavljena i ulaganja u kulturu, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i sport, pošto su to oblasti bez kojih je nemoguće sagledati ukupan razvoj zajednice.

Ovi tekstovi su deo projekta Ulaganja u život, sufinansirani sredstvima grada Požarevca. Stavovi izneti u ovim tekstovima nužno ne izražavaju stavove finansijera ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari