Zarići: Srbija zaustavila prenos 500 megavata električne energije čiji je uvoz dogovoren s Kosovom 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Srbija je odmah nakon početka nezavisnog rada energetskog sistema Kosova zaustavila prenos 500 megavata električne energije koju je Kosovo uvezlo iz te zemlje, rekao je član Upravnog odbora Kosovskog sistema prenosa i tržišta električne energije (KOSTT) Nebih Zarići.

Zarići je za Radio Slobodna Evropa rekao da su ovi megavati zamenjeni sporazumom postignutim između vlasti Kosova i Severne Makedonije, o snabdevanju iz energetskih kapaciteta ove zemlje.

„Poznato je da je Srbija najveći proizvođač električne energije u regionu i sve zemlje u regionu delimično snabdeva Srbija. Kosovo ne ispunjava svoje kapacitete za proizvodnju energije. Imali smo manjak od 500 megavata. Te megavate do tog trenutka smo uvozili iz Srbije i u trenutku stupanja na snagu ovog sporazuma, odnosno nezavisnosti energetskog sistema Kosova, Srbija je prestala da prenosi energiju na Kosovo“, kazao je Zarići.

Zarići je rekao da je 400 kV interkonektivni vod sa Albanijom već uveden u sistem.

Od ponedeljka, 14. decembra, KOSTT deluje kao nezavisan i kontroliše energetske granice Kosova.

Zarići: Srbija zaustavila prenos 500 megavata električne energije čiji je uvoz dogovoren s Kosovom 2

Izlazak Kosova iz regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i severna Makedonija) i njegovo uključivanje u blok sa Albanijom predviđen je sporazumom između KOSTT-a i Evropske mreže operatora prenosnog sistema za energiju (ENTSO) u junu i stupio je na snagu 29. septembra.

Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine Kosova saopštilo je da će primena sporazuma sa ENTSO biti u fazi testiranja do 31. decembra i da su u tom pogledu angažovani svi akteri u energetskom sektoru.

„U ovom procesu do sada postoje izveštaji da sve ide dobro. Pomoć međunarodnih partnera ne bi trebalo zanemariti ni na koji način“, rekli su u tom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari