Zaustavljen pad industrijske proizvodnje 1Foto: EPA CLEMENS BILAN

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u februaru zaustavila pad koji traje još od novembra prošle godine i zabeležila rast od 2,4 odsto i to pre svega zahvaljujući rastu prerađivačke industrije za 3,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Istovremeno proizvodnja elektroprivrede smanjena je za 1,3 odsto i rudarstva za 1,4 odsto. Kako je rečeno na predstavljanju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) dve oblasti su dale ključni doprinos ovom porastu prerađivačke industrije – prehrambena industrija i proizvodnja naftnih derivata.

Prehrambena industrija je nakon višemesečnog smanjenja vrednosti proizvodnje zabeležila rast od sedam odsto u odnosu na februar prethodne godine, dok je naftna industrija ostvarila rast od čak 38,8 odsto. Ove dve grane su same faktički doprinele rastu prerađivačke industrije od 3,8 odsto. Međutim, najveći deo rasta proizvodnje nafte i derivata je u stvari posledica prošlogodišnje manje proizvodnje jer „približno jedan procentni poen međugodišnjeg porasta ukupne prerađivačke industrije od 3,8 odsto u februaru nije došao zahvaljujući tekućem porastu, već padu proizvodnje derivata u prošlogodišnjem februaru“, kaže se u izveštaju MAT-a.

„Proizvodnja motornih vozila i prikolica je na opadajućem trendu i u februaru je za 12 odsto bila manja od proseka prethodne godine. Međugodišnji pad proizvodnje u toj oblasti u prva dva meseca ove godine bio je 12,8 odsto, a samo u februaru 5,8 odsto“, rekao je jedan od autora MAT-a Stojan Stamenković dodajući da je samo u proizvodnji motornih vozila u februaru pad bio 56 odsto, ali je u celoj oblasti to ublaženo povećanjem proizvodnje delova za automobile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari