Zbog crnog petka tržišna inspekcija dobila tri pritužbe 1Foto: Beta/Milan Obradović

Inspekcija Ministarstva trgovine je tokom „crnog petka“, zaključno sa ponedeljkom, primila tri pritužbe u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, ali zbog kratkog roka za sada, kako su nam rekli u ovom Ministarstvu, ne mogu da kažu kakvi su ishodi u postupanju po ovim prijavama.

„Napominjemo da je prošle godine tržišna inspekcija primila pet prijava kojima su se građani pritužili na postupanje trgovaca u okviru crnog petka„, ističu za Danas u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Od početka ove godine, u 400 inspekcijskih nadzora tržišna inspekcija je kontrolisala kod trgovaca organizovanje i oglašavanje prodajnih podsticaja, poput akcija i sezonskih sniženja.

Kontrola se pretežno odnosila na trgovce koji prodaju odeću i tehničku robu.

„Povrede navedenog propisa utvrđene su u 47 slučajeva, zbog čega smo podneli Prekršajnom sudu zahteve za pokretanje prekršajnog postupka“, napominju u Ministarstvu trgovine.

Oni podsećaju da je Zakonom o trgovini zabranjeno oglašavanje prividnog sniženja cene robe, odnosno zabranjeno je oglašavanje sniženja ako je ranija cena neistinito prikazana ili je roba bila ponuđena po ranijoj ceni u zanemarljivo kratkom periodu.

Pri oglašavanju prodajnog podsticaja, napominju u Ministarstvu, najveći procenat sniženja može da se navede ukoliko se odnosi na najmanje jednu petinu robe u asortimanu trgovca.

Zakonom o trgovini propisana je i prekršajna odgovornost u slučaju da se trgovac ne pridržava uslova za nuđenje i oglašavanje sniženja cena, to jest za utvrđenu nezakonitost, nakon čega sledi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv trgovca.

Kazna izrečena pred sudom za učinjeni prekršaj može biti u rasponu od 500.000 dinara do dva miliona dinara za pravno lice, kao i 50.000 do 150,000 dinara za odgovorno lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari