Kako je nastao "crni petak"? 1Foto: Lj. Bukvić

Širom sveta još sinoć su počeli da se formiraju redovi ljudi ispred tržnih centara, kako bi, kada se radnje konačno otvore na ovaj praznik za sve kupoholičare, prvi pokupili neverovatne popuste koji idu čak i do 80 odsto.

Kako je nastao Black Friday?

Navika da se kupuje nakon Dana zahvalnosti u Americi potiče od velikih parada koje su počele da se organizuju 1952. godine u sklopu marketinških kampanja robnih kuća, poput Macy’s i Eaton’s, u Filadelfiji.

Budući da je Dan zahvalnosti najveći porodični praznik u Americi, kada se okuplja porodica iz svih krajeva zemlje, narednog dana u gradovima širom SAD nastaje potpuni kolaps u saobraćaju, zbog čega su upravo saobraćajci ovaj dan prozvali “crnim petkom”.

Dvadeset godina kasnije, kada je ovaj fenomen postao poznat, prodavci su počeli masovno da koriste termin Black Friday, kao dan kada u svojim sveskama obeležavaju najveći profit.

Crni petak od 2005. godine postaje najprometniji dan u pogledu trgovine i prodaje, a kako samo jedan dan nije više dovoljan, popusti najčešće traju i preko vikenda. Nastavak ovog praznika javlja se i u ponedeljak, kao Cyber Monday – dan koji je rezervisan za popuste na online kupovine.

https://www.youtube.com/watch?v=Z3qSljR29IU

Kako izgleda Black Friday u svetu?

Kako je nastao "crni petak"? 2
Foto: EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Dugački redovi formiraju se od ranog jutra ispred prodavnica,a kako se kupci grabe za proizvode koji su tog dana na ogromnim popustima, jeftiniji nego bilo kog drugog dana u godini, često dolazi do stvaranja stampeda, koji se nekad završavaju tragično.

Povrede su toliko česte da postoji sajt koji beleži na jednom mestu sve nesrećne slučajeve širom sveta, koje su prouzrokovane Crnim petkom.

U poslednjih deset godina, u Americi je život izgubilo 10 osoba, a povređeno je 111.

Pre dve godine, u tri odvojene pucnjave pred prodavnicama, dve osobe su izgubile život, dok je nekoliko osoba ranjeno.

Dvadesetogodišnji mladić je ubijen ispred “Mejsija” u Nju Džerziju, dok je druga žrtva ubijena nakon svađe oko parking mesta ispred “Volmarta” u Nevadi.

U američkim listovima se već danima najavljuje koje zemlje spadaju u najrizičnije po  broju nesreća, kao i gde je najbezbednije kupovati.

Pa su tako Arkansas, Tenesi i Zapadna Virdžinija stavljeni na crni spisak najopasnijih, dok je najsigurnije u Vermontu, Oregonu i Roud Ajlandu.

Kako je nastao "crni petak"? 3
Foto: Screenshot/ Reviews

Crni petak u Srbiji

Crni petak počinje danas, a popusti će važiti i tokom vikenda, kao i u ponedeljak. Cene će ove godine biti, prema najavama najvećih tržnih centara u Beogradu, i do 80 odsto niže, dok će najveći popusti biti za online kupovinu.

Osim garderobe koja je uglavnom snižena za oko 50 odsto, najveće akcije važe za tehnologiju, nameštaj i kozmetiku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Kako je nastao „crni petak“?”

 1. Bas lepa prica! Ali, hajde da probamo ovako: prodavnice na malo tokom godine vecinom imaju negativan saldo – on se pise crvenom olovkom. Dan nakon Dana zahvalnosti i uz velike popuste te iste prodavnice pocinju da imaju profit, a to se pise crnim mastilom. I to je ta americka prica…

  • Milane, bas dobra prica. Da se zamaskira surova istina oko „crnog petka“…
   Poreklo „crnog petka“ seze u masovno dovodjenje robova u Ameriku, pa kada bi se na kraju radne sezone, zadnjeg vikenda u novembru, na trgovima dovodili robovi i prodavali bud zasto – kako ne bi hranjeni zimi.
   Od tada je i naziv „crni petak“ – zbog boje robova.
   Ova aktivirana i modernizovana verzija je nostalgicno secanje na dane kad su robovi bili roba.
   Svako ko u sebi oseca dostojanstvo mora ovo znati, pa kad napuni kesu da zna simboliku: doneo je kuci nekog iscrpenog, jedva zivog, crnog roba!

 2. Sve mi se cini da trgovci malo povecaju cene pa onda naprave popust, i ispadne jeftinije a u stvari i dalje profitiraju debelo. Uvoznik uveze najk patike za 5 evra, proda buticima za 50 evra a onda butici nama za 150 evra. A telefone koje placate 700 evra i vise, butici nabavljaju za 300 evra, proizvodjaci uzmu za telefon 150 evra, pa onda uvoznik pa onda drzava to jest porez, pa onda butici i tako mi placamo preko 700 evra telefon koji je u proizvodnji kostao 50-70 evra. Zato Kinezi i Japanci imaju mogucnost da jeftino kupe razne stvari jer imaju proizvodnju.

  • Ma u redu sva ta priča…
   Ali ‘crni petak’ na srpskom zvuči uvrnuto, da ne kažem bolesno.

 3. Tehno manija prodaje televizore za 15.000 koji su pre mesec dana koštali 12.000.Isto rade i u winwin.Astronomski skupe prodavnice.Savet svima kupujte preko interneta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.