Značajna uloga tržišne inspekcije u kontroli goriva 1Foto: EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

Značajnu ulogu u sprovođenju nacionalnog programa markiranja naftnih derivata u Srbiji imaju predstavnici Ministarstva trgovine, Sektora tržišne inspekcije. Oni aktivno učestvuju u njegovoj realizaciji vršeći svakodnevne kontrole goriva, kako na benzinskim stanicama, tako i u veleprodajnim skladištima energetskih subjekata, odnosno obveznika markiranja.

Uz podršku operativne kompanije inspektori proveravaju da li je koncentracija markera u gorivu na odgovarajućem nivou, odnosno da li je gorivo koje se prodaje legalno.

Takođe, nadležnost tržišne inspekcije je i provera da li je kvalitet goriva u skladu sa visokim standardima koje definišu naši propisi. Kako bi njihov rad uvek bio na najvišem nivou, konzorcijum zadužen za sprovođenje programa markiranja svake godine organizuje obuku o programu obeležavanja naftnih derivata koja se ove godine održava krajem septembra meseca.

Obuci pored tržišnih inspektora, prisustvuju i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, koje ministarstvo je nadležno za nadzor sprovođenja programa markiranja.

Na obuci se prezentuju izveštaji o aktivnostima u okviru programa za prethodnu godinu, kao i njegovim rezultatima, govori se o inovacijama koje su te godine uvedene u nacionalni program, diskutuje se o redovnim aktivnostima, mogućim unapređenjima i problemima, inspektori razmenjuju iskustva sa terena i iznose ideje o poboljšanjima koja bi trebalo uvesti kako bi program markiranja davao još bolje rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari