Značajna uloga tržišne inspekcije u kontroli goriva 1Foto: EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

Značajnu ulogu u sprovođenju nacionalnog programa markiranja naftnih derivata u Srbiji imaju predstavnici Ministarstva trgovine, Sektora tržišne inspekcije. Oni aktivno učestvuju u njegovoj realizaciji vršeći svakodnevne kontrole goriva, kako na benzinskim stanicama, tako i u veleprodajnim skladištima energetskih subjekata, odnosno obveznika markiranja.

Uz podršku operativne kompanije inspektori proveravaju da li je koncentracija markera u gorivu na odgovarajućem nivou, odnosno da li je gorivo koje se prodaje legalno.

Takođe, nadležnost tržišne inspekcije je i provera da li je kvalitet goriva u skladu sa visokim standardima koje definišu naši propisi. Kako bi njihov rad uvek bio na najvišem nivou, konzorcijum zadužen za sprovođenje programa markiranja svake godine organizuje obuku o programu obeležavanja naftnih derivata koja se ove godine održava krajem septembra meseca.

Obuci pored tržišnih inspektora, prisustvuju i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, koje ministarstvo je nadležno za nadzor sprovođenja programa markiranja.

Na obuci se prezentuju izveštaji o aktivnostima u okviru programa za prethodnu godinu, kao i njegovim rezultatima, govori se o inovacijama koje su te godine uvedene u nacionalni program, diskutuje se o redovnim aktivnostima, mogućim unapređenjima i problemima, inspektori razmenjuju iskustva sa terena i iznose ideje o poboljšanjima koja bi trebalo uvesti kako bi program markiranja davao još bolje rezultate.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.