Cenovnik virusa 1

Jedan od šefova izraelskog Mosada, naročito poznate takve ustanove otkriva: „Špijunske agencije širom sveta, koje se u normalnim prilikama bave nacionalnom bezbednošću, terorizmom i međunarodnim kriminalom, u virusnoj pandemiji su upućene da, opremljene iskustvom i umešnošću, ‘umešaju prste’ u pribavljanje sada vrednije od zlata medicinske opreme.“

Pred kamerom televizijske stanice Kanal 12 predstavljen kao šef tehnološke uprave Mosada, ne i pravim imenom i prezimenom, ispričao je da su „mnoge države i sa svojim tajnim službama u nemilosrdnoj, na javnoj sceni nevidljivoj borbi za kontrolu nad nabavkama respiratora i drugih potreba, po bilo kojoj ceni“.

Visoki zvaničnik tajne službe navodi da su izraelski obaveštajci – izvesno da i pripadnici istog zanata na drugim stranama ne zaostaju u tom poslu – pomogli u pribavljanju „robe“ sa liste zdravstvenih potreba. Naravno, bez mnogo detalja kako se to radi, nije saopštio ni imena zemalja odakle su došle isporuke, ali se iz njegovih reči dalo zaključiti da je reč i o državama sa kojim Izrael nema bliske ili čak ni formalne odnose.

Mosadov gospodin X – ipak pričljiviji nego što bi se očekivalo – opisao je da se „respiratori prodaju kroz ‘lopovske pukotine’, koje treba da pronađemo, a u takvim operacijama smo svetski šampioni“:

„U toj trci koristimo specijalne veze i možda ono – što svi čine – ‘stavljamo šapu’ na ono što su već drugi poručili ili platili.“

Priznaje da je bilo slučajeva u Evropi da je – kad su Mosadovi kamioni došli pred fabriku – druga zemlja ispred nosa pokupila „naš tovar“. Dogodilo se – kaže – da je kupljena oprema i čak uneta u avion morala da bude istovarena, „pošto zbog embarga nije mogla da se dobije dozvola za poletanje; jednostavno „svako gleda svoje interese, a cene su porasle četiri-pet puta“. I pored toga, iskusni gost Kanala 12 je siguran da će njegova organizacija ostvariti cilj da nabavi sedam hiljada ventilatora (respiratora), kako Izrael „ne bi zavisio ni od koga“. Ministarstvo zdravlja tome je dodalo da zasad ima još nešto više od dve hiljade pet stotina respiratora „na raspolaganju“.

Kabinet predsednika vlade, pod čijom nadležnošću je Mosad – zabeležio je sajt Tajms of Izrael – samo je potvrdio da je obaveštajna služba nabavila 400.000 testova (a prethodno još 100.000), bez pominjanja odakle je prispela pošiljka.

Mediji su i, inače, zasuti otkrićima kako mnoge države – bez milosti i bez griže savesti – jedna drugoj otimaju virusnu zaštitu, za najogorčenije komentatore „skoro po revolveraškom bezakonju iz doba osvajanja nekadašnjeg divljeg zapada“.

Na drugoj strani Korona borilišta, po novinskim izveštajima, ostaci islamskog kalifata na izdisaju – ali „kao i virus 19 teško do kraja savladivog“ – i Al kaide vide kovid 19 kao „jednaku pretnju ljudima svih vera“, ali za sebe i kao priliku da pođu u napade „snažnije nego dosad“. Glasnici ovakvih islamskih ekstremista – prenosi AP – opominju svoje sledbenike da čuvaju zdravlje, a u isti mah ih i upućuju da je virus „kazna koja stiže nemuslimane“.

Komentator radikalnog glasila Al naba čak je, obraćajući se regrutima kalifata, napisao da njegovi borci „ne treba da pokazuju znake milosrđa, već da preduzimaju akcije“. Međunarodna krizna grupa otud opominje da je uz borbu sa kovidom 19, koja „pogoduje pripremama terorista neophodno voditi računa o džihadistima, koji će verovatno pokušati da iskoriste epidemiju, da optuže (bezbožničke) vlasti za loše vođenje odbrane od cunamija infekcije“, uz pozive da „treba ignorisati mišljenja i savete nauke i lekara, koji mogu da vode širenju bolesti“.

Ma koliko retko, nailazi se i na razumnija viđenja među islamskim jurišnicima. Al Šabab, izdanak Al kaide u Somaliji je – na primer – posle petodnevnog većanja posebnim saopštenjem oglasio da je globalna pošast jednaka pretnja i muslimanima.

Predstavnik organizacije, poznate po krvoprolićima u ovoj afričkoj zemlji, ipak je na pitanje Asošiejted presa odgovorio da je „još prerano da se obrati pažnja na poziv Ujedinjenih nacija da njegova grupa prekine napade“, a isto tako i da li će dozvoliti pristup zdravstvenim radnicima na teren koji kontroliše.

Talibanski govornik u Avganistanu Zabihulah Mudžahid bio je nešto jasniji: „Ako se, ne dao Alah, zaraza dogodi u područjima pod našom upravom, obustavićemo borbe, a spasilačkim grupama lekara i bolničara ćemo obezbediti zaštitu.“ Viđene su i fotografije talibana sa maskama na licu i sapunom u rukama.

Virus ima sopstveni cenovnik.