Rabinovo pismo još čeka odgovor 1

Otud je baš Isak Asiel, rabin Srbije, pozvao članove Jevrejske opštine Beograda (JOB) da se do devetog avgusta – a počelo je 23. jula – na trideset minuta okupljaju pred Ministarstvom pravde Srbije i iskažu nezadovoljstvo zbog kršenja Zakona o crkvama i verskim zajednicama. To je prvi krug (izvesno simbolično odabran) od tri sedmice protesta između 17. tamuza i 9. ava 5779. godine po jevrejskom kalendaru, kad su u davno doba – kao najveće nesreće jevrejskog naroda – uništeni Prvi i Drugi Hram. „To što nam se sada događa nesreća je za ovu malu zajednicu“, smatra Asiel.

Pismo rabina ministarki Neli Kuburović, predato republičkoj pisarnici još je bez odgovora. Objašnjenje zvaničnika je da bi poziv na razgovor „bio shvaćen kao pritisak“.

Ministarstvo pravde, naime, nije upisalo u državni Registar novog, izabranog glasovima članstva predsednika Jevrejske opštine Beograd Aleksandra Jinkera (rezultat prebrojavanja listića: 235 od 246 prisutnih, protivkandidat Danilo Medić samo pet, uz šest nevažećih). Pošto je dosad istekao 60-dnevni rok da „volja primi na znanje“, po zakonu to bi trebalo da je automatski obavljeno. U registru je, međutim, i dalje pre više meseci smenjeni Danilo Medić.

Obraćajući se ministarki, rabin pismo počinje ovozemaljskom opaskom da je „naša dosadašnja komunikacija bila protokolarna“: Vi biste mi čestitali jevrejsku novu godinu i praznik Pesah, a ja bih se mejlom zahvalio na lepim željama i to je bilo sve. Alli – nažalost – sada sam prinuđem da Vam se obratim povodom teške krize koja je pogodila našu zajednicu. Potom nastavlja: „Rukovodeći se biblijskom zapovešću „nemoj stajati po strani dok se proliva krv tvog bližnjeg“, koju Talmud proširuje na obavezu da se otkolni svaka šteta, nepravda i zlo koji mogu snaći neku osobu, pa smo i mi pod obavezom da o svemu ovom javno govorimo i delujemo u skladu sa zakonom“.

Isak Asiel saopštava Neli Kuburović, a i javnosti: „Jevrejska zajednica Beograda i Srbije je u liku i delu dva puta (decembar 2018, mart 2019) smenjenog predsednika g. Danila Medića prepoznala da se radi o čoveku koji je svojim delovanjem i interesnom manjinom oko sebe, ozbiljno narušio sve odredbe Statuta JOB i zloupotrebljava svoja zakonska ovalašćenja i nezakonitim raspolaganjem nepokretnostima velike vrednosti ugoržava dalju primenu Zakona (o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta), kao i dosadašnju uspešnu saradnju sa vladom Republike Srbije i resornim ministarstvima. Bez obzira na razloge kojima se Vaše ministarstvo rukovodi za neupisivanje Jinkera proizilazi paradoksalna situacija da upravo Vi na čelu Ministarstva pravde „pokrivate“ g. Medića. Da bude još apsurdnije, Medić se hvalio da iza njega „stoji čitava vlada Srbije“ i ljudi visoko pozicionirani u državi, što mu isprva nismo verovali, ali sada shvatamo da nije blefirao. Najgore u svemu ovome je da je čitava stvar već prešla granice naše domovine, Srbije, i ovakvo čitanje situacije se prepoznalo i kod glavnih međunarodnih jevrejskih organizacija.“

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš u svom apelu za podršku poslatu urbi et orbi ističe da bi „trebalo da se zaustavi alarmantna pojava, koja bi mogla da ima veoma negativan i direktan uticaj na rad verskih zajednica u Srbiji, pa je stoga od izuzetnog značaja ne samo za jevrejsku“.

Može se, poznavajući njeno delovanje, uz puno verovatnoće, pretpostaviti da će dosad uglavnom uzdržan Svetski jevrejski kongres iz NJujorka, koji okuplja preko stotinu zajednica u svetu, osnovan još 1936. kao „diplomatska ruka jevrejskog naroda i njegovih manjina“, biti agilniji i angažovaniji u Srbiji u ovoj prilici, pa i posetom Beogradu nekog od svojih veoma visokih zvaničnika. Slično je i sa Evropskim jevrejskim kongresom iz Brisela, koji „dnevno radi“ sa institucijama Evropske unije i Saveta Evrope, kao i nacionalnim parlamentima i vladama.

Izvršna potpredsednica Evropskog jevrejskog kongresa (EJC) Raja Kalenova krajem juna je uputila pismo Aleksandru Jinkeru, oslovljavajući ga sa gospodine predsedniče i zahvalila se na informacijama (neophodnim za bolju upućenost) o „neprijatnim i neprihavtljivim događajima koji utiču na Jevrejsku opštinu Beograd“. Ponudila je i punu podršku.

Na sajtu EJC, istina, još se može naći prilog kojim je Danilo Medić predstavljen kao „tekući predsednik jevrejske zajednice Beograda“, sa šarolikim spiskom dužnosti koje je obavljao tokom prethodne skoro tri decenije, u kome se pominje – u dugom nizu – i rad u Singapuru, suvlasništvo od par godina u trgovačkom lancu hrane Idea, članstvo u Upravnom odboru Narodnog pozorišta (Beograd) i mesto finansijskog šefa u Parking servisu u istom mestu, ali i učešće u administraciji vlade Zorana Đinđića i članstvo u odboru Vaterpolo saveza Srbije. U zapisniku sa vanredne skupštine JOB decembra 2018. na kojoj je razrešen mesta predsednika zableženo je da je Medić u „radnoj biografiji promenio četrnaest funkcija od koji su neke bile čisto političke prirode, neke kuturne, privredne, pa čak i sportske, ali se nigde nije duže zadržao“.

Danilo Medić sebe predstavlja „pravdenikom, zaštitnikom jevrejskih interesa i reformatorom“, sebe i svoju saradničku grupu vidi kao „legalno rukovodstvo, protiv koga je izveden puč“, a proteste beogradske zajednice kao „pritisak na sudstvo i državne organe“.

Ministarstvo pravde, sa svoje strane, „sagledava problem“ i „sprovodi posebni ispitni postupak, čekajući pre svega sudske nalaze“, tek nakon čega čega će doneti odluku.

Većina jevrejske zajednice poručuje da mešanje državnih vlasti preti da ugozi prava i autonomiju jevrejske verske manjine, koja je – ponavljaju – u Srbiji zaštićena Ustavom i zakonom.

Teku i 2019. i 5779. godina.