Sa svojim odbornicima iz GG (Grupa građana) formirao je novu većinu. Skinuo žuti, obukao crno-crveni (politički) dres. Koji dan ranije, još jedan „veliki“ opozicionar, koji nije štedeo najteže i najpogrdnije reči za naprednjake, uključujući i „časnu reč“ da neće nikada sa njima, formirao je vlast u jednom gradu u Istočnoj Srbiji, baš sa njima. Novine pišu da se čak i jedan od vođa opozicije, bivši višestruki gradonačelnik prestonice Šumadije, „lomi“. Kako je krenulo, na „crti“ će uskoro ostati samo Šabac, Čajetina i Paraćin. Tek da se ne bi ugasile poslednje opozicione sveće. Cilj je „apsolutna vertikala“. Da svi budu srećni i zadovoljni. Pa džumle na (Milanovu) gondolu. Zlatibor će biti prekrasan, tek kad se gondola „prekomponuje“. Bojim se da neće biti dovoljno kabina. U prvoj i drugoj „prednje obezbeđenje“, zatim državni sekretari, pa savetnici, ministri, familija, glava, ostali savetnici i na kraju „zadnje obezbeđenje“. Trebaće sat vremena da se svi iskrcaju na Torniku. Zato je malo čudno što se gradonačelnik gondole ovako bori. I pobeđuje na izborima. Uskratio je Zlatiboru toliko „političkih dana“.

Argumentacija nekadašnjih ljutih protivnika crno-crvenih uvek je ista – nisu oni tu zbog sebe, nego zbog naroda. Šta je ovaj ili onaj dres, da bi narodu bilo bolje. Svega će se odreći, samo da budu u „službi građana“. Jadni Kant i njegov kategorički imperativ „zvezdano nebo nad nama, moralni zakon u nama“. Čija jedna od mnogobrojnih interpretacija glasi: „ako ne želim da krađa postane opšti zakon onda ne smem ni ja krasti“. Da li u našim „vertikalama“ neko nešto krade. Prvo sebe. Pa onda volju građana na lokalu. Istih onih za koje, navodno, „ginu“. Da li su ove dve poslednje „vertikale“ deo već usvojenog i primenjivanog opšteg zakona. Prosudite sami. Ako imate moralni zakon u sebi. „Kakav moralni zakon, čuvaj fotelju i kintu, jer život je kratak“, razmišljaju preletači i njihovi mentori. Javno se zalažući za narod i samo narod. Kad li narečeni predsednik male opštine, sasvim ogoli „bitku za narod“. Reče da će savez sa naprednjacima omogućiti čvršću kopču sa državom „koja nam je neophodna kako bismo rešili brojne probleme građana“, da ličnim interesima i afinitetima nema mesta u politici, i da ne želi da bude neuspešni predsednik opštine, a to bi se desilo da je prokockao šansu da opština od države dobije dva, a ne 200 miliona dinara. Baš sve ovako. Od reči do reči. Hvala predsedniku. Jer je postavio „meru vertikale“. Dva prema 200. Bilo bi smešno da nije uznemirujuće. Poruka narodu je jasna: „birajte dva, ili 200 miliona“. Pokažite koliko ste pametni i koliko mislite o sebi. Verujte samo u „200 miliona“. To je „najbolji predsednik“. Ako se neko bude pitao, šta će nam onda lokalni izbori, taj očigledno još nije shvatio i osetio „kopču“.

Zaista je nejasno kako se premijerka, eks predsednica NALED-a, još nije oglasila. I „sa indignacijom“ odbacila argument „kopče“. Tražeći političku odgovornost za predsednika koji „uznemirava javnost“. Jer su za Vladu Srbije sve opštine i gradovi isti. Crno-crveni, žuti ili plavi dresovi su lokalna stvar. Svi će dobijati transferna sredstva prema unapred utvrđenim kriterijumima. Koja će se povećati (bolje rečeno, vratiti na pređašnji nivo) jer se na lokalu „živi“, a država beleži budžetski suficit. Vlada će posebno paziti da pri raspodeli transfernih sredstava nipošto ne budu oštećeni oni malobrojni van „vertikale“. Za finansiranje lokalnih infrastrukturnih projekata, primenićemo princip projektnog finansiranja. Za svaku grupu posebno. Beograd ništa. Prva najrazvijenija grupa opština i gradova, najmanje. Poslednjih 40 opština iz četvrte najnerazvijenije grupe, najviše. (Samo da ne bude kao sa medijima). Svi konkurišu sa svojim projektima, primene se unapred utvrđeni i obelodanjeni kriterijumi, pa kako ko prođe. Ko izgubi, ima pravo da se ljuti. Kao osvedočena „Evropljanka“ obećavam da ću se ponašati „evropski“, i ukinuti argumente „kopče i 200 miliona“. Baš kao i mi Kanta i moralnog zakona u meni.

Autor je ekonomski analitičar